van der Horst

24H Nürburgring: Voorbeschouwing Marc VDS Racing

BMW Sports Trophy Team Marc VDS komt dit weekend aan de start van de beruchte 24 Uur van de Nürburgring, met twee BMW’s Z4 GT3. #25 wordt bemand door Uwe Alzen, Maxime Martin, Jörg Müller en Marco Wittmann, terwijl #26 zal worden bestuurd door Dirk Adorf, Nick Catsburg, Bas Leinders en Markus Palttala.
Het team wil beter doen dan tijdens de vorige twee edities. In 2012 debuteerde het Marc VDS Racing Team met een meer dan degelijke vierde plaats, vorig jaar stonden ze stevig op het podium. Sinds de 24 Uur van vorig jaar scoorde Marc VDS ook al drie overwinningen op de Nordschleife, waarvan er twee dit jaar werden veroverd, in het kader van hun intense voorbereiding tijdens de VLN Series. Bovendien kreeg het team dit jaar nog geen enkele keer met betrouwbaarheidsproblemen op de BMW Z4 GT3 te maken.

De race is hoogstwaarschijnlijk de lastigste wedstrijd ter wereld, niet in het minst door het 26 kilometer lange smalle en snelle asfaltlint van de Nordschleife, waar de foutenmarge quasi nihil is. De kans op een fout – of gewoon pech – wordt gevoelig verhoogd door het feit dat er bijna 200 wagens aan de wedstrijd deelnemen, van kleine hatchbacks tot de GT3-bolides uit de hoogste SP9-klasse. En dan hebben we het nog niet over de beruchte weersomstandigheden in de Eifel gehad. Vorig jaar werd de race gedurende een groot deel van de nacht stilgelegd, omdat regen en mist het rijden onmogelijk hadden gemaakt.

Marc VDS wist een topteam samen te stellen, dat helemaal klaar is voor de opdracht. Ze zijn de regerende Blancpain Endurance Series Pro Cup kampioenen en door hun sterke technische team verdienen ze de status van BMW Sports Trophy Team absoluut. Tijdens de voorbereiding werden alle aspecten van de wedstrijd bestudeerd en werd niets aan het toeval overgelaten.

De rijders kunnen buigen op heel wat ervaring, met de Duitsers Alzen, Müller en Adorf, samen goed voor duizenden ronden op de Nordschleife. Zowel Alzen als Müller wisten deze race al op hun naam te schrijven. De Belgen Martin en Leinders hebben sinds hun debuut in 2012 en samen met de Fin Palttala al uren op de Nordschleife gesleten en kennen het circuit nu door en door. Duitser Wittmann tenslotte, die stond niet alleen al eerder aan de start van de 24 uur van de Nürburgring, maar hij is ook de ster van het lopende DTM-kampioenschap, waar hij helemaal bovenaan de rangschikking prijkt. Nederlander Catsburg debuteert in de 24 Uur, maar heeft met Marc VDS al heel wat wedstrijden op de Nordschleife afgewerkt en is niet makkelijk uit zijn lood te slaan.

Sebastien Metz, Technical Director

“Ik denk niet dat we een betere voorbereiding hadden kunnen afwerken. Tijdens de VLN races bleken we sterk, de wagen betrouwbaar, konden we in alle weersomstandigheden racen en wisten we zelfs wedstrijden te winnen. Het package van BMW Motorsport is uitstekend, en hoewel we over één ronde wat snelheid missen, levert de auto consistente prestaties af. Het team heeft ontzettend hard gewerkt; ik denk niet dat we nog meer hadden kunnen doen om helemaal klaar te zijn voor deze wedstrijd. Natuurlijk kan alles gebeuren in een 24 uurs-race, maar we zijn ook klaar voor alles. Laat maar komen, wij gaan voor de winst!”

Markus Palttala, BMW Z4 GT3 #26

“De voorbereiding is voorbij. We haalden een paar successen, maar nu gaat het pas echt om de knikkers. Nu zijn het de 24 Uur van de Nürburgring. Hier wacht ik al op sinds de sneeuw is gesmolten. Voor elk van ons betekent dit heel wat. Het is een grote uitdaging, maar ik weet dat we er klaar voor zijn. Ik ken dit team door en door en we kennen elkaar ook heel goed. Onze onderlinge band is heel sterk. Ik heb een absoluut vertrouwen in mijn teammaats en ik weet dat we vooraan zullen kunnen meestrijden. Persoonlijk heb ik net de 24 Uur van Le Mans achter de rug, dat was dus een ideale voorbereiding. Ik kan haast niet wachten om de motoren te starten!”

Jörg Müller, BMW Z4 GT3 #25

“Dit is de mooiste race die er is. Ik ben helemaal opgewonden! Al mijn races bij Marc VDS verliepen tot nu toe fantastisch, en de kerels die bij de start van het jaar voor het eerst samen reden zijn ondertussen een hecht team geworden. Ik voel me hier helemaal thuis, en dat zal ons zeker helpen. Tijdens elk VLN-weekend hebben we hard aan de set-up gewerkt en de auto is nu fantastisch. Vlot en makkelijk te besturen, en supersnel. Perfect voor deze race, dus. Je hebt je handen al vol met het circuit en de concurrentie, dan wil je niet ook nog eens met je wagen moeten vechten. We zijn er helemaal klaar voor, laat de race maar komen!”

Marc VDS Press  • Powercars

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons