van der Horst

24H Nürburgring: Voorbeschouwing van de organisatoren

24H Nürburgring 2014
24H Nürburgring 2014
Volgende week staat de Nürburgring, het circuit in de Eifel, wederom in het teken van de jaarlijkse 24-uursrace. Tijdens de 42e editie van het ADAC Zurich 24h-Rennen, zoals de officiële naam van het evenement luidt, wordt er opnieuw een indrukwekkend startveld van niet minder dan 175 auto’s aan de start verwacht. Daarbij zijn er zeker meer dan tien teams die als favoriet voor de overwinning gelden, terwijl er ook in de diverse klassen sprake is van sterk bezette deelnemersvelden. Naast de 24-uursrace zijn er ook tal van klassen in het voorprogramma, waardoor er van donderdag 19 juni tot en met zondag 22 juni vier dagen actie op en rond de legendarische Nordschleife en het Grand Prix-circuit mag worden verwacht. Toegangskaarten zijn te verkrijgen via de ADAC-ticketshop (www.adac.de), via de hotline +49 18 06 57 00 70, via www.eventim.de en de aangesloten voorverkoopadressen. Ook ter plekke zijn toegangskaarten uiteraard te koop. Prijzen, informatie en nieuws zijn te vinden via de website www.24h-rennen.de.
Wat het ADAC Zurich 24h-Rennen zo uniek maakt, is niet alleen de spannende autosport, die op de legendarische Nordschleife te bewonden is, maar ook de unieke sfeer op de toeschouwersplaatsen rondom het bijna 25 kilometer lange circuit. De ruim 200.000 bezoekers, die vaak de hele week langs het circuit kamperen, vieren een meerdaags feest, waarbij bier en barbecues een grote rol spelen. Coureurs weten dat de geur van gegrild vlees niet zelden tot in de auto’s doordringt. Met de datum van eind juni voor de race van dit jaar bestaat de hoop dat het beruchte Nürburgring-weer ditmaal niet zo’n grote rol zal spelen en dat regenjassen en laarzen nu thuis kunnen blijven, al weet je dat in de Eifel nooit helemaal zeker.

Sterke mix van favorieten met fabrieks- en privéteams

De afgelopen races van de VLN-Langstrecken-Meisterschaft en de dit jaar voor het eerst gehouden kwalificatiewedstrijd voor de 24-uursrace hebben laten zien dat er minstens vier merken in aanmerking komen voor de overwinning in de etmaalrace. Audi, BMW, Mercedes-Benz en Porsche hebben in de afgelopen vier jaar elk eenmaal de 24-uursrace gewonnen en behaalden ook dit seizoen al overwinningen op de Nordschleife. Alle vier de fabrikanten zijn door extreem sterke teams met topcoureurs vertegenwoordigd, waarbij ook Belgen en Nederlanders een belangrijke rol spelen, met ondermeer het Belgische BMW Sports Trophy Team Marc VDS met coureurs Bas Leinders en Nick Catsburg, een van de winnaars van vorig jaar, Jeroen Bleekemolen, alsmede Yelmer Buurman, die voor het Mercedes-Benz-team Black Falcon uitkomen, Patrick Huisman, die met de Frikadelli-Porsche dit jaar al een race kon winnen, en Christiaan Frankenhout, die voor het team van de Audi Race Experience in actie komt. Daarnaast heeft de Nederlander Carlo van Dam opnieuw de status van fabrieksrijder voor het Subaru-team, waarmee hij in de afgelopen jaren al een aantal malen zijn klasse in de 24-uursrace wist te winnen.
 
Ook andere merken en teams behoren echter tot de kanshebbers, zoals Aston Martin, McLaren, waarbij Peter Kox een van de rijders is bij Dörr Motorsport, het Japanse Gazoo als gezamenlijk fabrieksteam van Toyota en Lexus en het fabrieksteam van Nissan, dat ondermeer met oud-Formule 1-coureur Nick Heidfeld aantreedt.

Vol programma vanaf woensdag

Wie er op woensdag 18 juni al is, kan terecht bij de Adenauer Racing Day in het centrum van het nabij het circuit gelegen stadje Adenau. Vanaf 16.00 uur zijn coureurs hier aanwezig voor presentaties, interviews en handtekeningsessies. Op het circuit zelf zijn de auto’s vanaf donderdag te bewonderen. Naast de 24-uursrace zijn er wedstrijden voor de RCN (Rundstrecken Challenge Nürburgring), de ADAC Procar – DTC, de Clio Cup Central Europe en de Spezial Tourenwagen-Trophy. Ook zijn er demonstratieronden van de ‘Tourenwagen-Revival’ met historische auto’s uit de DTM en de DRM.

ADAC press



  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons