van der Horst

24H Spa: Nabeschouwing Louis Machiels

Louis Machiels en zijn teamgenoten Niek Hommerson (NL), Andrea Bertolini (Ita) en Marco Cioci (Ita) gingen voor een topresultaat in de 24 Uur van Spa editie 2014, de GT-klassieker van de Ardennen. Het kwartet in de gekende Ferrari 458 GT3 van de Italiaanse topformatie AF Corse leek na een goed uur al uitgeteld, na een lekke band, maar niets was minder waar. In de zwarte bolide vochten ze terug van letterlijk de 61ste en laatste plek tot de eerste plaats in de categorie Pro/Am en de zesde plaats aan de finish in de algemene rangschikking. Voor Louis Machiels is het de tweede zege in de Spa in drie jaar tijd, nadat hij eerder al tweemaal kampioen werd in de Blancpain Endurance Series.
De wedstrijd was er één voor de geschiedenisboeken. Persoonlijk voor de Limburgse rijder omwille van de enorme remonte, maar ook de hele race was er één van incidenten, drama en spanning tot de finish. De zaterdagavond werd overschaduwd door een reeks ongevallen, waarbij de race zelfs tijdelijks werd stilgelegd.

“Niet meteen dat wat je als rijder wil meemaken, maar uiteindelijk is alles relatief goed afgelopen”, doet Machiels het verhaal van de wedstrijd. “Ondertussen begon het voor ons persoonlijk niet meteen zoals verhoopt, want Marco, na een prima start, reed lek en verloor anderhalve ronde. Wie ons op de schermen met de klasseringen nog wilde zien, moest helemaal onderaan het derde scherm op plaats 60 gaan kijken. Uiteraard waren we niet gelukkig, maar we zijn even gaan samen zitten en hebben als team besloten om vanaf dan met het mes tussen de tanden te vechten voor iedere plaats en te kijken waar we zouden uitkomen.”

De race vorderde en plaats voor plaats schoof de AF Corse Ferrari 458 Italia GT3 naar voren op, om rond het middaguur de eerste plaats in de tussenstand te heroveren.

“Vanaf dan was het nagelbijten, want de concurrentie gaf niet af en het was strijd leveren met een Aston Martin, een BMW Z4 en een andere Ferrari 458 uit ons team. Naar gelang de strategie van de pitstops, wisselden we elkaar vooraan af en na de laatste pitstop bedroeg het verschil amper een halve minuut met de BMW. Een halve minuut na 24 uur racen… Dan weet je meteen ook dat het tot de meet spannend zal blijven.”

Louis Machiels mocht het werk afmaken: "Ik wou niet weten hoe groot onze voorsprong was op de BMW in tweede stelling, om zo geconcentreerd te blijven op mijn eigen prestatie. Maar mijn dank gaat vooral naar het team en mijn teamgenoten, die fantastisch werk leverden. Dit voelt heel goed na een half seizoen inactiviteit."

Het hele team van AF Corse was dan ook bijzonder gelukkig met het resultaat. “Amato Herrari heeft schitterend werk geleverd met zijn team. 1 en 3 in onze categorie en hetzelfde resultaat in de categorie voor de gentlemen drivers… Dat zegt voldoende. Overigens zou ik ook mijn gouwgenoot Laurens Vanthoor willen proficiat wensen met zijn zege in Spa, hij won de race algemeen. Limburg is blijkbaar een autosportprovincie!”

Louis Machiels Press  • MF Racing

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons