van der Horst

24H Spa: Nieuws van op de testdag

Testdag 24H Spa 2014
Testdag 24H Spa 2014
De jaarlijkse testdag voor de 24 uren van Spa wist ook dit jaar weer heel wat teams een aantal weken vroeger naar de Ardennen trekken om er het hoogtepunt van de Blancpain Endurance Series voor te bereiden. Autosport.be was aanwezig en noteerde het volgende…
HTP Motorsport - Mercedes SLS AMG GT3
HTP Motorsport - Mercedes SLS AMG GT3
Zoals verwacht kwam HTP Motorsport met een derde Mercedes SLS AMG GT3 naar Spa, een wagen die normaal gezien ook aan de start van de etmaalrace verschijnt. Vooralsnog werd enkel Maxi Buhk bevestigd op de bolide, al lijkt het ons waarschijnlijk dat zijn winnende teamgenoot van vorig jaar, Maxi Götz ook nu weer naast hem plaats zal nemen. Het team testte verder ook twee nieuwe rijders, op uitnodiging van Mercedes AMG waren dan ook Jazeman Jaafar en ADAC GT Masters kampioen 2012 Sebastian Asch aanwezig om de wagen aan de tand te voelen. Desondanks werden er binnen het team ook vraagtekens gesteld bij de derde wagen, aangezien deze misschien wel eens de focus zouden afleiden van de twee SLS’en die het hele seizoen afwerken.

ISR - Audi R8 LMS ultra
ISR - Audi R8 LMS ultra
Het Tsjechische ISR maakte in Spa een eerste optreden met een Audi R8 LMS ultra. Het team dat voornamelijk gekend is van zijn deelname in de World Series by Renault 3.5 wil net als Fortec ook uitbreiden richting het GT-racen. Met de 24 uren van Spa krijgt men meteen een moeilijke vuurdoop voorgeschoteld. Het team wil zich dit jaar rustig voorbereiden op een volledig seizoen in de Blancpain Endurance Series en/of Sprint Series.

Von Ryan Racing - McLaren MP4-12C GT3
Von Ryan Racing - McLaren MP4-12C GT3
Von Ryan Racing bevestigde dat het een McLaren MP4-12C GT3 zal inzetten in de Pro Cup, op een bemanning is het vooralsnog wachten. “We zijn van mening dat over een sterk pakket beschikken en de rijders zullen elkaar goed aanvullen,” verklaarde Dave Ryan aan Autosport.be. “ART Grand Prix is de referentie in dit kampioenschap, en we willen ons aan hen meten. Tot dusver hebben steeds aan de finish gestaan hier in Spa en dat willen we graag zo houden.” Gregoire Demoustier was de enige piloot die in actie kwam op de wagen, zijn vaste team ART GP zakte niet af naar Spa voor de test. Voor de rest van het seizoen heeft Von Ryan Racing nog geen plannen.

Hoewel Brussels Racing inmiddels verdwenen van de deelnemerslijst, zou er achter de schermen nog steeds gewerkt worden aan een deelname. Zo verklaarde AMR teambaas John Gaw aan Autosport.be dat men hoopt een Aston Martin aan de start te brengen in de Pro Cup voor een volledig Belgische bemanning, met mogelijks Bertrand Baguette, Maxime Soulet en nog een derde rijder.

AMR - Aston Martin V12 Vantage GT3
AMR - Aston Martin V12 Vantage GT3
Aston Martin had begin dit jaar overigens aangekondigd met een of twee fabriekswagens naar de 24 uren van Spa te komen, dat voornemen werd helaas geen werkelijkheid. “We willen het niet tegen onze twee klantenteams in de Pro Cup opnemen,” verklaarde Gaw. AMR bracht inmiddels zijn fabrieksrijders onder bij verschillende Pro-Am teams. Had was bovendien ook opvallend hoe alle aanwezige Aston Martin teams broederlijk naast elkaar waren opgesteld in de pits en in de mate van het mogelijke samenwerkten.

Met Wolfgang Reip verschijnt er nog een extra Belg aan de start in Spa. De Brusselaar werd door RJN teambaas Bob Neville bevestigd te zullen deel uit maken van de bemanning op de wagen met startnummer #80, waar hij onder meer Alex Buncombe terugvindt.

Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra
Het Belgian Audi Club Team WRT reed met twee nieuwe wagens op de testdag, die bovendien in de kleuren getooid waren waarmee Phoenix Racing twee weken terug de 24 uren van de Nürburgring won. Normaal gezien zal het kleurenschema nog wijzigen voor de wedstrijd. De #1 die afgelopen weekend in Paul Ricard reed stond weliswaar in de box, maar reed niet. De wagen kende dan ook een probleem met een sensor die de luchtinlaat regelt, waardoor de #1 stelselmatig trager was dan de zusterwagens op de lange Mistral rechte lijn in Paul Ricard.

Bentley fabrieksrijder Guy Smith kwam vandaag voor het eerst in 5 jaar nog eens in actie op het circuit van Francorchamps, de laatste keer dateert van 2009 toen hij in actie voor Team LNT (Ginetta Zytek LMP2) in de ELMS. Voor Bentley was het de eerste keer dat de Continental GT3 in actie kwam op Spa, een circuit dat de wagen goed zou moeten liggen volgens de piloten. Het team hield zich redelijk op de achtergrond en noteerde geen top 10 tijd.

Prospeed Competition bevestigde definitief geen wagen te zullen inzetten in de 24 uren van Spa. De Tongerse equipe focust zich liever op de ELMS en het FIA WEC, en verwijst bovendien naar het feit dat men niet het hele BES-seizoen afwerkt.

Onze fotografen zorgden tevens voor een uitgebreide selectie foto's van de 24H Spa testdag.

 Foto's: Vincent WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Blancpain GT Endurance op donderdag 3 juli 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Total 24 Hours of Spa.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons