van der Horst

24H Spa: Een blik op de favorieten

Attempto Racing - Lamborghini Huracán GT3
Attempto Racing - Lamborghini Huracán GT3
De 69e editie van de Total 24 Hours of Spa kondigt zich groots aan met 63 wagens op de deelnemerslijst, waarvan 36 wagens in de hoogste klasse. De top wordt elk jaar breder en dat is in 2017 niet anders. Van de elf constructeurs die aan de start verschijnen hebben er zeven een realistische kans op de algemene overwinning. Des te meer de wedstrijd internationale uitstraling geniet, des te minder Belgen er present tekenen, de teller bleef dit jaar helaas steken op 17. Autosport.be overloopt samen met U de favorieten.
WRT - Audi R8 LMS
WRT - Audi R8 LMS
★★★★★ Audi is en blijft incontournable in de Ardennen. Het merk met de vier ringen scoorde al drie overwinningen in het huidige GT3-tijdperk en keert na een iets kleinere delegatie in 2016 terug op volle sterkte dit jaar. Met vier fabrieks-R8 LMS heeft Audi het meeste ijzers in het vuur en bovendien kan het rekenen op de ervaring van de troepen van Vincent Vosse. Daarnaast mogen Saintéloc en ISR voor het eerst ook een fabriekswagen runnen. Bovendien beschikken ISR en WRT nog over extra wagens die quasi op hetzelfde niveau opereren (#5 - #6 - #75). 
 • #1: Antonio García - Nico Müller - René Rast
 • ​#2: Frédéric Vervisch - Christopher Mies - Connor De Phillippi
 • #25: Jules Gounon - Christopher Haase - Markus Winkelhock
 • #76: Pierre Kaffer - Kelvin van der Linde - Frank Stippler

HTP - Mercedes-AMG GT3
HTP - Mercedes-AMG GT3
★★★★★ Na het schandaal van vorig jaar, komt Mercedes met wat een meer bescheiden project in 2017. Met drie fabriekswagens, netjes verdeeld over HTP Motorsport, AKKA ASP en Black Falcon, en degelijke line-up's blijft de Mercedes-AMG GT3 samen met Audi R8 LMS de grootste kanshebber volgens de Autosport.be redactie. Net als Audi beschikt AMG bovendien over enkele outsiders (#85 - #90).
 • #4: Yelmer Buurman - Adam Christodoulou - Stolz
 • #84: Maximilian Buhk - Jimmy Eriksson - Franck Perera 
 • #88: Daniel Juncadella - Felix Serralles - Tristan Vautier

Rowe Racing - BMW M6 GT3
Rowe Racing - BMW M6 GT3
★★★★ BMW won de laatste twee edities van de 24 Hours of Spa, maar toch is de Beierse constructeur niet de grootste kanshebber om dat kunstje nogmaals over te doen dit jaar. Ten eerste beschikt het slechts over twee M6 GT3’s, beide weliswaar uit de stal van ROWE Racing en met uitermate sterke bezettingen. Ten tweede heeft BMW nog niet veel van zich laten horen dit seizoen. In Paul Ricard was de snelheid plots aanwezig en kon de #99 zelfs even van de leiding proeven, maar beide wagens gaven vervolgens op. 
 • #98: Nick Catsburg - Bruno Spengler - Tom Blomqvist
 • #99: Maxime Martin - Alexander Sims - Philipp Eng

Bentley Team ABT - Bentley Continental GT3
Bentley Team ABT - Bentley Continental GT3
★★★★ Bentley had vorig jaar eigenlijk moeten winnen met de #8, maar schoot zichzelf uiteindelijk in de voet met enkele onnodige fouten. Bij de vierde poging liggen de kaarten opnieuw goed, met een betrouwbare wagen en twee zeer goed op elkaar ingespeelde crews. De #8 won eind vorige maand nog in de 1000km race op het circuit van Paul Ricard. Bovendien haalt Bentley er voor het eerst er een derde wagen bij die door Team Abt wordt gerund.
 • #7: Steven Kane - Guy Smith - Oliver Jarvis
 • #8: Maxime Soulet - Andy Soucek - Vincent Abril
 • #9: Nico Verdonck -  Jordan Pepper - Christer Jöns

GRT Lamborghini Huracán GT3
GRT Lamborghini Huracán GT3
★★★★ De Lamborghini Huracán GT3 is tot dusver de meest succesvolle wagen in de Blancpain GT Series, met vier overwinningen op negen races. Of Lamborghini deze lijn zal kunnen doortrekken in Spa, is nog maar de vraag. De Italiaanse autobouwer beschikt met de #63 slechts over één speerpunt, met drie fabriekspiloten. Op Paul Ricard (zelfde type BoP als Spa) liep het echter niet zo vlot en bovendien blijven de Pirelli banden een heikel punt voor Lamborghini.
 • #63: Mirko Bortolotti - Christian Engelhart - Andrea Caldarelli

SMP Racing - Ferrari 488 GT3
SMP Racing - Ferrari 488 GT3
★★★★ Ferrari is back. Voor het eerst in jaren kan het Steigerend Paard nog eens een gooi doen naar de algemene overwinning in Spa, de laatste dateert alweer van 2004! Hoewel er geen echte fabriekswagens aan de start staan, beschikt Ferrari met drie 488 GT3’s in de Pro Cup over uitstekende papieren. Uiteraard staat AF Corse in voor deze drie exemplaren, waarvan er één als Kaspersky Motorsport en één als SMP Racing naar buiten treedt. Er staan momenteel dan ook twee Ferrari’s in de top vijf van de Endurance Cup. 
 • #50: Alessandro Pier Guidi - Michele Rugolo - Pasin Lathouras 
 • #55: Giancarlo Fisichella - James Calado - Marco Ciocci
 • #72: Davide Rigon - Miguel Molina - Victor Shaytar

KÜS 75 Motorsport Bernhard - Porsche 911 GT3-R
KÜS 75 Motorsport Bernhard - Porsche 911 GT3-R
★★★★ Porsche is de grote onbekende in Spa. Voor het eerst sinds lang staat er nog eens een fabrieksbolide aan de start, al is het er maar één, en dat is voornamelijk te danken aan de Intercontinental GT Challenge. Hoe snel de Porsche 991 GT3 R is ten opzichte van de gevestigde Blancpain GT waarden is moeilijk in te schatten, aangezien de wagen simpelweg tot dusver afwezig was in de top klasse. Enige minpunt is de afwezigheid van een tweede of derde wagen. Porsche mag echter nooit onderschat worden, en zeker niet met een rijdersbezetting als deze. Voor KÜS 75 Motorsport, het team van Timo Bernhard, is het wel de eerste etmaalrace in de nog jonge geschiedenis van het team.
 • #175: Laurens Vanthoor - Kevin Estre -  Michael Christensen

Strakka McLaren 650S GT3
Strakka McLaren 650S GT3
★★★ De McLaren 650S GT3 is nog steeds aan het wachten op haar eerste overwinning in een 24-uurs race, en die zal er naar alle waarschijnlijk niet komen in Spa dit weekend. De wagen was vorig seizoen in handen van Garage 59 steeds vooraan te vinden, maar Strakka Racing, dat de fakkel overnam, bakt er tot dusver helemaal niets van. Daarenboven is de 650S GT3 niet de meest betrouwbare wagen op de grid. 
 • #58: Rob Bell - Côme Ledogar - Ben Barnicoat 
Motul Team RJN Motorsport - Nissan GT-R Nismo GT3
Motul Team RJN Motorsport - Nissan GT-R Nismo GT3
★★ Nissan brengt twee exemplaren van de GT-R Nismo GT3 aan de start in de Pro Cup, waarvan enkel de #23 support uit Japan geniet. De wagen is inmiddels al op leeftijd en blonk tot dusver nooit uit in uithoudingswedstrijden. Een opvolger is momenteel in ontwikkeling.  
 • #23: Alex Buncombe - Lucas Ordonez - Katsumasa Chiyo
   

Dries Vanthoor
Dries Vanthoor
​Naast de hierboven vermelde Belgen die een kans maken op de algemene zege staan er nog een dozijn landgenoten aan de start. Hoewel Dries Vanthoor niet op een officiële fabriekswagen uitkomt, zal de WRT Audi #5 die hij deelt met halve Belg Andre Lotterer en Marcel Fässler zeker niet moet onderdoen voor de zusterwagens. Christian Kelders, Fred Bouvy, Stef Van Campenhoudt, Patrick Van Glabeke, Bernard Delhez en Jacques Duyver komen allemaal uit in de Am Cup, terwijl Louis Machiels gaat voor een derde overwinning in de Pro-Am Cup. Pierre Yves Paque, Grégory Paisse, Thierry de Latre du Bosqueau en Louis-Philippe Soenen bezetten tot slot een van de twee Cup Porsches in het veld.

--- DEELNEMERSLIJST 24H SPA 2017 (PDF) ---

Foto's: Martijn Wouters, Arne Simons & Vincent Wouters
 Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Blancpain GT Endurance op dinsdag 25 juli 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Total 24 Hours of Spa.
 • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons