van der Horst

24H Zolder: Racing Stars-pilote Emilie Bittoun vraagt raad aan Jan Wouters

Jan Wouters
Jan Wouters
Emilie Bittoun is dit jaar één van de kandidaten van Racing Stars; het TV-programma waar op zoek wordt gegaan naar onervaren piloten voor de 24 Hours of Zolder. 18 finalisten krijgen een grondige raceopleiding, maar wie niet voldoende presteert, vliegt onherroepelijk naar huis. Ook voor Emilie Bittoun hangt die uitdaging als het zwaard van Damocles boven haar hoofd en daarom besloot ze enkele succesvolle racepiloten op te zoeken voor een gesprek. Nadat ze eerder Bert Longin en Jeffrey van Hooydonk aan de tand voelde, is vandaag Racing Stars-bezieler Jan Wouters aan de beurt.

Personalia

Naam: Jan Wouters
Geboren te: Geel "Is dat er niet aan te zien?"
Als kind wilde ik… worden: Gevechtspiloot
Droomauto: Porsche GT3
24H Zolder: De vrije training in beeld gebracht
Mooiste race-herinnering:
Dat blijft toch mijn 24u van Zolder overwinning van de klasse in 2009, ook met de Porsche GT3. Het was met een hele leuke auto, met een heel leuk team, dat was bij First Motorsport. Voor mij de eerste keer dat ik een flink budget had om te mogen en kunnen rijden bij zo'n topteam. Ik reed in klasse 2 en de andere wagen van het team in klasse 1 en we hebben in beide klassen gewonnen, we waren vijfde algemeen, dus dat was een superleuke ervaring.

Emilie Bittoun: Wanneer was je allereerste keer op circuit?
Jan Wouters: Ik ben redelijk laat begonnen met racen op circuit, want ik heb eerst rallycross gereden en
Skylimit Race Team - Porsche 996 GT3 Cup
Skylimit Race Team - Porsche 996 GT3 Cup
na 5 of 6 jaar dan de stap gezet naar circuit. Mijn eerste keer op circuit was in 1996 op de 10u van Zolder in november. Ik ben toen zelfs niet aangekomen. De auto had al veel problemen op voorhand, waardoor ik nog geen meter had gereden met die wagen voor de wedstrijd. Ik heb voor de eerste keer dat stuur vastgepakt bij het overnemen in die wedstrijd, dus ik ben toen zonder enige circuit-ervaring voor de leeuwen gegooid.

Heb je altijd geweten dat je talent had om op circuit te rijden?
Nee. Ik ben heel laat begonnen als piloot, eigenlijk eerder bij toeval. Ik heb wel altijd een passie gehad voor de autosport, als klein jongetje reed ik dan rond in mijn go-kart met een helm op mijn hoofd en een nummer vooraan op de kart, maar voor de rest had ik niets met autosport te maken.

Heeft iemand dan dat talent toch bij je gespot?
Eigenlijk niet, ik ben er gewoon aan begonnen. Mijn verhaal is eigenlijk wel uniek, ik was eerst de personal coach van Marc Goossens, ik trainde hem voor de autosport in mijn fitnesszaal waar ik toen allerhande uithoudingsatleten begeleidde. Dus via hem ben ik op het circuit terecht gekomen.

Als je klaarstaat voor een race, zijn er dan zenuwen bij jou?
Verschrikkelijk. Ik denk dat ik de meest zenuwachtige piloot ben die er bestaat.

Helm Jan Wouters
Helm Jan Wouters
Heb je een manier om daarmee om te gaan?

Nee, want dan zou ik misschien iets beter gepresteerd hebben in mijn carrière. Ik heb echt gewoon 5 ronden nodig om door de ergste zenuwen te komen. Gewoon rijden. Eerst een paar ronden doorstaan en prutsen, want ik was soms zo gestresseerd dat ik dan toch foutjes maak, snelheid verlies, te veel nadenk, niet op gevoel rijd en niet op mijn vaste automatismen kan rijden.

Zou je een onervaren rijder herkennen op circuit?
Ja, abosluut. Je ziet meteen die onzekerheid op de piste. Dat is iets wat je heel snel merkt; dat ze hun plaats niet weten, dat ze hun lijnen niet vinden en dat die lijnen met heel veel reserve gereden worden. Je ziet vooral de twijfel, onervaren rijders zijn niet kordaat genoeg in het houden van hun lijn of het insturen.

Zag je dat dan bij de Racing Stars van vorig jaar ook?
24H Zolder: Beelden van na het vallen van de vlag
Ja. Maar wat ik dit jaar zie, is dat er een hoger niveau is bij de kandidaten. In de zin dat ze zonder een race-licentie te hebben, toch op één of andere manier al veel ervaring hebben. Al is het maar bijvoorbeeld bij het indoor-karten, maar dat merk je wel. Nu zijn er al enkele eliminaties geweest en het valt op dat de kandidaten eigenlijk bijna allemaal aan elkaar kunnen tippen. Terwijl vorig jaar waren een paar hele goede rijders in de groep, maar nu zijn het er allemaal goede, en dat terwijl we het al zo moeilijk hadden om te elimineren. We hebben nu al enkele mensen naar huis moeten sturen, maar ik vond eigenlijk dat die mensen al op hetzelfde niveau waren als een paar toppers van vorig jaar. Bij de meisjes is dat nog meer het geval. Veel dames vorig jaar
Danique Aelaerts
Danique Aelaerts
hadden zich ingeschreven zonder enige connectie of voeling met de autosport. Dit jaar hebben ze dat allemaal wel. Ergens is dat ook wel spijtig, want één van de winnaressen van vorig jaar was tot aan de selectiedag nooit op Circuit Zolder geweest, had nooit een racewagen van dichtbij gezien en die heeft 6 maanden later toch de race gereden. Dat was toch wel meer de blauwdruk van Racing Stars, maar ik klaag niet hoor. Ik had nooit verwacht dat ik op zulke korte tijd zo veel meisjes bij elkaar zou krijgen die we met een beetje training op dit niveau zouden kunnen krijgen.

Welke raad geef je mee aan je Racing Stars?
24H Zolder: De laatste uren van de editie 2013
Het is moeilijk te kiezen tussen alle aspecten die er zijn. Wat ik vooral wil benadrukken is dat je gedrevenheid moet tonen op alle vlakken. Zonder dat je overdrijft, zonder dat het storend wordt, want sommigen worden dan te pusherig en gaan teveel willen; dat stoort soms andere mensen. Gedrevenheid mag, maar het moet op een correcte manier, op een sociale manier. Het mag niet overweldigend worden voor de rest van het team in het algemeen, maar ook voor de andere deelnemers, want vroeg of laat kan het zich toch tegen jou keren. Dus kortom, gebruik die gedrevenheid voor iets positief, je fysieke training, het zoeken naar budget. En als je nu nog afvalt, ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen die nu nog overblijft een plaats is in een racewagen.

Racing Stars is vanaf 19 september te volgen op Sport 40. Volg het Racing Stars verhaal van Emilie op de Facebookpagina 'Racing Stars – Emilie'.

Foto: Marnik Mouchaers & Martijn WoutersDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Nationaal op woensdag 20 augustus 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons