van der Horst

24H Zolder: Nieuwssprokkels op dinsdag

Start 2017 Belcar New Race Festival
Start 2017 Belcar New Race Festival
We zijn in de laatste rechte lijn beland voor de 24 Hours of Zolder 2017. De Zolderse etmaalrace zal naar alle waarschijnlijkheid een veertigtal wagens mogen verwelkomen op de startgrid. Zoals steeds verzamelde Autosport.be enkele nieuwtjes uit de paddock.
  • Hamofa Performance
Anthony Kumpen
Anthony Kumpen
Anthony Kumpen zal de editie 2017 van de 24 Hours of Zolder starten zonder dat hij de bolide vooraf aan de tand heeft gevoeld. PK Carsport ruilt de vertrouwde Wolf GB08 namelijk in voor een Porsche en de Limburger kwam afgelopen weekend in actie in de Verenigde Staten in een wedstrijd van de NASCAR XFINITY Series. Daardoor moest hij een geplande test met de Porsche 991 GT3 Cup Mk. 2 te Circuit Zolder aan zich laten voorbijgaan. Hoewel tracktime in de Duitse bolide, zeker vanwege de regenachtige omstandigheden, van pas kan komen, maakt Kumpen zich weinig zorgen. "Ik heb al redelijk wat ervaring met racewagens en ik ben zeker dat ik me ook ditmaal vlot ga kunnen aanpassen."

Deldiche Racing - Norma M20 FC
Deldiche Racing - Norma M20 FC
Voor het eerst gaan we mogelijk de echte snelheid van de deelnemers in de topklasse van het Belcar Endurance Championship te weten komen. De organisatie voerde op donderdagavond namelijk een super pole-sessie in en in die training geldt geen normtijd. We schreven "mogelijk" in het begin van deze paragraaf, want indien de piste er nat zou bijliggen, lijkt het sterk dat er ronderecords gaan gebroken zullen worden.


Gilles Magnus
Gilles Magnus
Gilles Magnus zal de DVB Racing Norma M20 FC vervoegen. De snelle Antwerpenaar vervangt er Wolfgang Reip, die om medische redenen niet aan de start komt. Opvallend, Magnus reed nog nooit een wedstrijd te Circuit Zolder en testte slechts eenmaal; hij moet dus de piste eigenlijk nog leren kennen. "Ik ben blij dat ik de kans gekregen heb en kijk uit naar de samenwerking met het team en zeker ook met Jeffrey Van Hooydonk. Ik reed nog nooit een endurance-wedstrijd, dus dat gaat aanpassen worden daar ik gewend ben aan sprintraces van dertig minuten. De keuze voor een proto is daarom logisch, gezien dat type wagen het dichtste aanleunt bij de Renault-eenzitter. Ik ben enorm nieuwsgierig naar wat komen gaat!"


RBC Race Team - Saker RAPX
RBC Race Team - Saker RAPX
Het Racing Bullet Circus team dat de grijze Saker RapX inzet voor Michaël Roskam, Dave van de Velde en Tom De Mul zal de wedstrijd afwerken zonder vierde piloot. Het team staat nochtans voor hun eerste etmaalrace. Men beschouwt de deelname echter als een samenwerking tussen vrienden enerzijds, anderzijds bood er zich tot dusver niet echt een rijder aan met concrete interesse om het sympathieke team te vervoegen.

Carlier Racing -BMW E36 325i
Carlier Racing -BMW E36 325i
Carlier Racing staat in schril contrast met Racing Bullet Circus, toch op vlak van rijders. De troepen van vader en dochter André en Petra Carlier verschijnen met een vijfkoppige bezetting aan de start. Het motto van de familie Carlier is reeds meerdere decennia om zo kosteffectief mogelijk te racen en daarmee een opstap te bieden aan piloten die hun autosportavontuur beginnen. Zo zien we ook dit jaar weer drie piloten in het team die hun eerste editie betwisten: Robert Vaessen, Matthieu Gilson en Fabian Cesari. Voor Petra Carlier wordt het editie vier, terwijl Pater Familias André toe is aan editie nummer... twintig!

MSE - BMW M235i Cup
MSE - BMW M235i Cup
Een andere jubilaris vinden bij het Genkse Motorsport, Services en Engineering ofte MSE. De troepen van Dominiek Paret vertrouwen ook voor de 24 Hours of Zolder op de BMW M235i in retro-livrei. Rijders met dienst zijn Peter Beckers, Jef en Bart Van Samang en Erik Bruynoghe. Voor de jongste Van Samang in het lijstje is de 24 Hours of Zolder 2017 niet alleen de zeventigste race in zijn carrière, maar ook de tiende start in de Limburgse etmaalrace. MSE heeft overigens nog een extra reden om te vieren, want Erik Bruynoghe stapte vorige week in het huwelijksbootje; proficiat vanwege de ganse Autosport.be-redactie!

QSR Racing
QSR Racing
Vanzelfsprekend zijn er nog enkele andere rijderswissels of -aanvullingen te noteren. Zo vervoegen Pascal Raes en Sébastien Incardona de QSR Racing BMW M235i, sluit Nico Vangeel de rangen op de VDW Motorsport BMW Z3, trekt de ervaren Porsche-specialist Wim Meulders naar GHK Racing op de Porsche 991 GT3 Cup met onder meer Freddy Loix en vervangt Ian Gepts op de Skylimit Yokohama Race Team BMW #69 de rijder met alias "Jan Sluis". Ook Kris Cools staat weer aan de start; na twee opeenvolgende deelnames met Wolf en een start met Ligier, opteert hij ditmaal voor de Norma van McDonald's Racing waar hij Marc Oppens vervangt.

Oracle Cars - Radical RS5
Oracle Cars - Radical RS5
De gele Radical RS5 van Oracle Cars is de enige open bolide van het Britse merk op de grid van de 24 Hours of Zolder. Nochtans eindigden in het verleden dergelijke wagens meermaals binnen de top tien van de Zolderse etmaalrace. De knalgele wagen werd eerder dit seizoen geplaagd door technische problemen en kon dus voorlopig nog niet schitteren. Opvallend: voor de 24 Hours of Zolder opteert het team voor een Diesel-krachtbron in het prototype, een keuze waarmee men vooral mikt op betrouwbaarheid en zuinigheid. Voor zover we weten, is dit een unicum in de 24 Hours of Zolder voor een dergelijke wagen.

Foto's: Niels Vaeck, Marnik Mouchaers, Martijn Wouters & Formula Renault NEC 2.0Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op dinsdag 15 augustus 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons