van der Horst

24H Zolder: Vierde opeenvolgende zege voor Belgium Racing - Goossens co-recordhouder

Belgium Racing - Porsche 991
Belgium Racing - Porsche 991
Belgium Racing heeft voor de vierde opeenvolgende keer de 24 Hours of Zolder gewonnen. Dylan Derdaele, Yannick Hoogaars, Kenneth Heyer, Marc Goossens en Peter Hoevenaars hadden in hun Porsche 991 GT3 Cup #99 aan het einde van de Limburgse slijtageslag een ruime voorsprong van 21 ronden op de MExT Racing Porsche van Koen Wauters, Nicolas Vandierendonck, Lieven Goegebuer, Xavier Stevens en Jeffrey Van Hooydonck. De T2 Racing Switzerland Ligier JS53evo2 #66 van Nico Stuerzinger, Mike Fenzl, Marcel Meier, Dario Pergolini en Pieder Decurtins verloor bij het ingaan van het laatste uur nog de tweede plaats door technische problemen en finishte uiteindelijk als eerste prototype, derde algemeen. Het duel tussen GT's en open prototypes werd dus nog maar eens beslecht in het voordeel van eerstgenoemden. Voor Goossens is het meteen ook zijn zesde overwinning in de Zolderse etmaalrace, daarmee komt de Gelenaar op gelijke hoogte met Anthony Kumpen, die zondagochtend voortijdig de strijd moest staken.
Podium 24H Zolder 2016
Podium 24H Zolder 2016
De Belgium Racing Porsche #99 werkte een quasi foutloze race af en bleef overeind daar waar anderen faalden. Nochtans verloor de wagen in de openingsfase een zeven- à achttal minuten bij het tanken aan een defecte pomp in de tankzone. De organisatie gaf de #99 uiteindelijk nog twee ronden terug later in de wedstrijd, iets dat in het licht van de uiteindelijke voorsprong niet bepaald de doorslag gaf. Goossens zette twee sterke en lange stints neer gedurende de nachtelijke uren, vooraleer vanmorgen richting de VS te vertrekken om met de Visit Florida Corvette DP te gaan testen op Road Atlanta. De nieuwe co-recordhouder zal dus ontbreken op het podium, maar er wacht hem dus een aangename verrassing als hij van het vliegtuig stapt later vandaag. Een opgeluchte Dylan lichtte toe: "Nadat we de drie voorbije edities wonnen, was de wil groot om een vierde opeenvolgende zege te pakken. Het zal heel wat tijd vragen eer iemand dit huzarenstukje zal kunnen herhalen en daar zijn we als team zeer trots op. De zege is het werk van maandenlange voorbereiding en als alle puzzelstukjes dan in elkaar vallen, is dit het geweldige resultaat".

Deldiche Racing - Norma M20 FC
Deldiche Racing - Norma M20 FC
Nochtans was het de Deldiche Racing Norma M20 FC van Luc De Cock, Sam Dejonge, Tim Joossen en Frédéric Bouvy die lange tijd op weg leek naar de eerste prototype-overwinning in de geschiedenis van de 24 Hours of Zolder, maar een crash van Bouvy op zondagochtend gooide roet in het eten voor de leiders van het Belcar Endurance Championship. De wit-rode proto reed het meeste aantal ronden aan de leiding, maar verloor eerst 20 ronden met de herstellingswerken na de crash, en vervolgens nog eens 23 ronden met elektrische problemen op ruim een uur van het einde. De Norma #701 verspeelde daardoor nog de tweede positie en overschreed de meet pas als vijfde algemeen, een kleine halve minuut achter de Belgium Racing Porsche 991 #2 die vierde werd en eerder in de wedstrijd onder meer kreeg af te rekenen met alternatorproblemen. 

Bas Koeten Racing - Wolf GB08
Bas Koeten Racing - Wolf GB08
Ook de PK Carsport Wolf GB08 #24 van Anthony Kumpen, Bert Longin, Frank Beliën en Kris Cools verdween zoals gemeld uit de wedstrijd met technische problemen. De bolide voerde regelmatig het veld aan in de openingsfase, verloor vervolgens tijd na een contact met een andere deelnemer en gaf bij het ochtendgloren vervolgens op met een kapotte uitlaat. Merkgenoten Stienes Longin, Thomas Piessens, Sven Van Laere en Al-Hamad Amro kregen met hun Bas Koeten Racing Wolf GB08 #11 eveneens hun deel van de pechkoek en zouden als zeventiende eindigen, niettegenstaande dat de jongste Longin bij de start op zaterdag als leider de Eerste Linkse indook. Onder meer elektrische problemen en een brand sloegen de Nederlandse proto ver terug in het klassement. De wagen stelde ook regelmatig de snelste wedstrijdronde scherper en dook tweemaal onder de normtijd van 1:35.

Beliën Motorsport - BMW 120D
Beliën Motorsport - BMW 120D
De Beliën Motorsport BMW 120D finishte als zesde algemeen en werd daarmee eerste toerisme en eerste in de Belcar 4-klasse. De zwarte diesel BMW van Patrick Beliën, Dimitri Cuyvers, Guino Kenis en Bas Leinders moest slechts 13 maal de pomp opzoeken en rukte gestaag op in het klassement tot een zesde stek bij de finish. De Speedlover Porsches kenden allen veel tegenslag en slechts één van de drie gestarte wagens eindigde in de top tien, de wagen van Detavernier/Soenen/Vervisch/Jonckheere finishte als zevende, maar wel op 52 ronden van de winnende Porsche.

PK Carsport - BMW M235i Cup
PK Carsport - BMW M235i Cup
PK Carsport kan zich troosten met de zege in de BMW M235i Racing Cup Belgium (Belcar 3), de wagen van de gebroers Dumarey, Van Splunteren en Glorieux eindigde achtste algemeen en haalde de klassezege binnen voor de wagens van Team Dejonckheere (tiende algemeen) en VR / Qvick Racing (twaalfde algemeen). In de BMW Clubsport Trophy ging de overwinning naar de GD Sport wagen #58 van de familie Donniacuo en Philips, die zo goed als de ganse race de koppositie bezette. De QSR Racing bolide werd tweede op 11 ronden van de klassewinnaar, de Convents Racing BMW vervolledigde het podium.

VDS Adventures - Focus V8
VDS Adventures - Focus V8
De indrukwekkende Focus V8 van VDS Adventures flirtte gans de race met de top tien en beëindigde zijn eerste etmaalrace op een mooie negende plaats. Ook de HOFOR-Racing BMW's aasden op een plaats in de top tien, de wagens waren snel maar kregen alsnog hun deel van de pech, de #53 finishte net buiten de top tien maar werd nog tweede in de klasse 4 na de Beliën Racing BMW. De derde plaats in klasse 4 ging naar de Comparex Racing BMW #21 die na een bewogen race zwaar gehavend de finish overschreed.

--- Uitslag 24 Hours of Zolder 2016 (pdf) ---

Foto: Georges De Coster, Martijn Wouters & Marnik MouchaersDit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Belcar Endurance op zondag 21 augustus 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons