van der Horst

6H Spa: Hülkenberg klaar voor LMP1-debuut

Nico Hulkenberg
Nico Hulkenberg
Nico Hülkenberg maakt dit weekend in Spa zijn FIA WEC LMP1-debuut. De Duitser zorgde voor enige verbazing toen hij afgelopen winter naast zijn Formule 1-programma bij Force India aankondigde dat hij ook met Porsche naar Le Mans zou trekken. De aanwezigheid van een actief F1-rijder is dan ook een opsteker voor het WK uithouding, dat daarmee nog maar eens zijn reputatie verder uitbouwt. "Ik ben echt enthousiast over wat me er de komende weken en dit weekend in Spa te wachten staat. Natuurlijk ken ik het circuit vrij goed, maar endurance racen is helemaal nieuw voor mij,” verklaarde Hülkenberg.
Porsche 919 Hybrid
Porsche 919 Hybrid
Uiteraard heeft de 27-jarige Duitser al heel wat testkilometers met de 919 Hybrid achter de rug, maar raceomstandigheden zijn nog steeds een ander verhaal. Samen met Nick Tandy en de beloftevolle Earl Bamber zal hij dit weekend een volledig rookie trio vormen op de #19, die enkel in Spa en Le Mans aan de start verschijnt. Ondanks het gebrek aan ervaring bestaat er geen twijfel over dat de drie heren over voldoende rauwe snelheid beschikken, doch het is de vraag of men reeds voldoende gerodeerd is, alle procedures kent en de snelheidsverschillen ten opzichte van het tragere verkeer kan inschatten.

Porsche Team - Porsche 919 Hybrid
Porsche Team - Porsche 919 Hybrid
“Ik benader deze uitdagingen met een open geest, ik wil zoveel mogelijk ervaringen opdoen en natuurlijk ook goed presteren voor Porsche en mezelf,” ging Hülkenberg verder. “Gezien de hoge snelheden en de lange rechte stukken, zou Spa-Francorchamps onze 919 Hybrid echt moeten liggen. Het zou leuk zijn om in droge omstandigheden van start te kunnen gaan, maar in de Ardennen weet je maar nooit en moet je op alles voorbereid zijn."

Aangezien de #19 niet meespeelt in het kampioenschap zou de wagen wel eens met een afwijkende strategie uit de hoek kunnen komen en eventueel voor een verrassing zorgen. Bovendien hadden Audi en Toyota in Silverstone voorlopig nog geen antwoord op de pijlsnelle acceleratie van de 919, die als enige LMP1 over een 8MJ (MegaJoule) hybridesysteem beschikt. 

Foto's: FI, Vincent Wouters, Georges De Coster  • Qvick Motors

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons