van der Horst

6H Spa: Dubbel voor Toyota - WRT wint LMP2

2023 FIA WEC Algemeen Podium 6 Hours of Spa
2023 FIA WEC Algemeen Podium 6 Hours of Spa
De 6 Hours of Spa werd alsnog een dubbelslag voor Toyota nadat Ferrari in de beginfase het laken naar zich toetrok. De Italiaanse constructeur kon echter niet verhinderen dat de Toyota #7 (Conway, Kobayashi, Lopez) won voor de zusterwagen #8 (Buemi, Hartley, Hirakawa). James Calado (Ferrari #51) kon in de allerlaatste ronde nog wel de derde podiumplaats afsnoepen van Frédéric Mackowiecki (Porsche #5). In LMP2 behaalde WRT een mooie thuiszege.
De weersomstandigheden zorgden voor een spannende beginfase, de slicks bleken de juiste keuze en zo zag het er eerst naar uit dat de strijd voor de zege zou gaan tussen de beide Toyota's en de beide Porsche's. Het lot was de Duitse constructeur echter niet goed gezind, de #6 van thuisrijder Laurens Vanthoor viel immers nog voor halfweg uit. Ferrari kon het hoofd bieden aan de problemen met het opwarmen van de banden en zelfs nog in de laatste ronde dus de derde podiumtrede inpikken. Al verloor de Italiaanse constructeur wel een auto toen Antonio Fuoco bij het buitenrijden van de pits op koude banden de vangrail raakte op het rechte stuk aan de Endurance-pits.

In de LMP2-klasse kon WRT triomferen, de #41 (Déletraz, Andrade, Kubica) had op de meet zes seconden bonus op de United Autosports #23 (Blomqvist, Jarvis, Pierson) die nochtans vanop de pole positie was vertrokken. De zusterwagen #31 (Gelael, Habsburg, Frijns) pakte de zesde plaats op net geen halve minuut.

2023 FIA WEC Podium LMGTE Am 6 Hours of Spa
2023 FIA WEC Podium LMGTE Am 6 Hours of Spa
Na al de problemen bij AF Corse in GTE kon een van hun Ferrari's 488 GTE Evo (#83 - Rovera, Wadoux, Perez Companc) toch de zege pakken. Hiermee behaalt voor de eerste keer in de geschiedenis van het FIA WEC een vrouw de overwinning in de GT-klasse. Daarachter ging de strijd voor het podium door tot in de laatste ronde, Nicky Catsburg (Corvette #33) pakte de tweede plaats, net voor Charlie Eastwood (Aston Martin #25). De Iron Dames Porsche #85 van ondermeer Sarah Bovy eindigde als vijfde, vlak voor de Ferrari (#21) van Ulysse De Pauw. Alessio Picariello reed de Iron Lynx Porsche #60 als elfde over de meet.

Foto's: Geert Franquet - Arne Simons



Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in FIA World Endurance Championship op zaterdag 29 april 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6H Spa.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons