van der Horst

6H Spa: Rebellion en Porsche domineren de kwalificaties

Rebellion Racing - Rebellion R13
Rebellion Racing - Rebellion R13
De Rebellion R13 van Senna/Menezes/Nato vertrekt dit weekend vanop de pole voor de 6 Hours of Spa, de vierde opeenvolgende pole voor het Zwitserse team. De succesballast opgelegd aan de Toyota’s belette de Japanse wagens om het op enig moment de Rebellion moeilijk te maken. De TS050-Hybrid’s nemen op de grid de plaatsen twee en drie in met de #8 voor de #7. In de GTE Pro klasse stond er geen maat op de Porsche #92, Christensen en Estre zetten hun 911 RSR op de pole met een tijd van 2:14.207 - 0,428 seconde sneller dan de Aston Martin van Lynn en Martin.
Aston Martin Racing - Aston Martin Vantage AMR
Aston Martin Racing - Aston Martin Vantage AMR
Onder een licht bewolkte hemel, maar bij een temperatuur bij 27°C gingen de kwalificaties van start. Op voorhand werd er aangekondigd dat wanneer een wagen over de tracklimits ging, de tijd van die ronde geschrapt werd. Het moet gezegd worden dat gedurende de kwalificaties menig rondetijd geschrapt werd. De GT-bolides namen als eerste de piste in en van bij het begin van de sessie nestelde de Porsche #92 bestuurd door Christensen zich bovenaan de tabellen. Maxime Martin volgde, maar al op twee tiende seconde. Na de rijderswissel wijzigden de posities niet, de Porsche #92 behield de pole en ging de beide Aston Martin’s vooraf. Daarachter volgde de tweede Porsche, de Ferrari’s bengelden achteraan. In de GTE Am klasse palmde Porsche de ganse top drie in, het Dempsey-Proton Racing-exemplaar met #77 ging de beide wagens van Team Project 1 vooraf.

United Autosports - Oreca 07
United Autosports - Oreca 07
Bij de sessie voorbehouden aan de LMP-bolides werd het al snel duidelijk dat de Toyota’s geen vuist konden maken tegenover de Rebellion. Met een gemiddelde snelste ronde voor beide rijders van 1:59.577 ging de Rebellion de Toyota #8 vooraf met 0,840 seconde en met zelfs 1,493 seconde op de Toyota #8. Nog verder volgde de ByKolles Enso CLM met een tijd van 2:01.907. Geen Racing Team Nederland aan de top in de kwalificatie, de wagen kon met enkel Giedo Van Der Garde een chrono neerzetten (nadat enkele chrono's van Job Van Uitert geschrapt werden wegens track limits) en start dus achteraan. De pole bij de LMP2’s ging naar United Autosports, vorige week nog winnaar van de 4H of Spa ELMS. Jota en Cool Racing maakten de top drie vol. De kwalificaties verliepen incidentloos, op een spin van de Eurasia Motorsports Ligier na.

Update: Porsche verliest de pole aan Aston Martin

Lees meer: 6H Spa: Maxime Martin's Aston Martin erft pole na straf Porsche


--- Uitslag kwalificaties FIA WEC 6H Spa 2020 (pdf) ---


Foto's: Georges De CosterSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in FIA World Endurance Championship op vrijdag 14 augustus 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6H Spa.
  • Shopa

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons