van der Horst

Abu Dhabi: Verstappen wint dominant van Mercedes

Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen heeft de Grote Prijs van Abu Dhabi gewonnen, de laatste race van 2020. De Nederlander reed van start tot finish aan de leiding en kwam geen enkele keer onder druk te staan. Mercedes volgde met Valtteri Bottas en Lewis Hamilton op twee en drie, terwijl Alexander Albon vierde werd. In een race met weinig spannende momenten slaagde McLaren er ook in om derde te worden in het constructeurskampioenschap, goed voor enkele miljoenen euro's extra prijzengeld.
Iedereen kwam goed weg bij de start en er werden in de top tien geen posities gewisseld. Enkel Esteban Ocon slaagde er na enkele bochten in om van de tiende naar de negende plek op te schuiven. Na twee ronden had leider Verstappen al een voorsprong van twee seconden gerealiseerd. Dat was alvast een voorbode voor de rest van de race: geen nagelbijtende momenten en weinig verrassingen.

Sebastian Vettel - Ferrari
Sebastian Vettel - Ferrari
Nadat Alexander Albon in de zesde ronde voorbij Lando Norris raakte, kregen we vanaf dan enkel nog inhaalacties te zien in de tweede helft van de top tien. Toen Sergio Perez op het einde van de negende ronde moest opgeven met een mechanisch probleem, werd een virtuele safety car gelanceerd. Dat zorgde ervoor dat de hele top tien de pits binnen kwam, met uitzondering van Daniel Ricciardo, die op de hard band gestart was. Ook Ferrari bleef buiten met Sebastian Vettel op harde banden en Charles Leclerc op medium rubber. Ricciardo kwam zo op P5 terecht, Vettel en Leclerc op de zevende en achtste plek. Eén ronde later reed de echte safety car de baan op omdat Perez' wagen geblokkeerd stond en er dus een kraan aan te pas kwam. 

Bij de herstart slaagde Carlos Sainz erin om Leclerc in te halen, terwijl ook de daaropvolgende ronden de Monegask vaak gepasseerd werd. Toen hij in ronde 22 de pits opzocht, zakte hij terug naar de laatste plek. Vettel en Ricciardo konden nog een heel stuk langer buiten blijven. Vettel ging nieuw rubber halen op het einde van ronde 35, Ricciardo deed er nog vier ronden bij. De Australiër had een goede zaak gedaan en verloor maar twee plaatsen, om de race te hervatten vanop de zevende plek.

Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen - Red Bull
In de slotfase kwam Albon nog opzetten en werd het gat met Hamilton steeds kleiner, maar uiteindelijk eindigde de Thaise Red Bull-rijder anderhalve seconde achter de kersverse zevenvoudige wereldkampioen. Verstappen kwam dus als eerste over de lijn na een race waarin hij alles onder controle had en ruim vijftien seconden voorsprong had op Bottas.

McLaren eindigde met Norris en Sainz op de vijfde en zesde positie en kon zo de derde plaats in het constructeurskampioenschap overnemen van Racing Point. Daniel Ricciardo nam afscheid van Renault met een zevende positie én de snelste ronde van de race. Pierre Gasly liet opnieuw enkele mooie inhaalacties zien om een verdiende achtste plaats te behalen, gevolgd door Esteban Ocon die in de laatste ronde nog Lance Stroll kon inhalen.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Abu Dhabi 2020

#RijderTeamResultaat
1.Max VerstappenRed Bull Racing Honda1:36:28.645
2.Valtteri BottasMercedes+15.976s
3.Lewis HamiltonMercedes+18.415s
4.Alexander AlbonRed Bull Racing Honda+19.987s
5.Lando NorrisMcLaren Renault+60.729s
6.Carlos Sainz Jr.McLaren Renault+65.662s
7.Daniel RicciardoRenault+73.748s
8.Pierry GaslyScuderia AlphaTauri Honda+89.718s
9.Esteban OconRenault+101.069s
10.Lance StrollRacing Point BWT Mercedes+102.738s
11.Daniil KvyatScuderia AlphaTauri Honda+1 ronde
12.Kimi RaikkonenAlfa Romeo Racing Ferrari+1 ronde
13.Charles LeclercFerrari+1 ronde
14.Sebastian VettelFerrari+1 ronde
15.George RussellWilliams Mercedes+1 ronde
16.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari+1 ronde
17.Nicholas LatifiWilliams Mercedes+1 ronde
18.Kevin MagnussenHaas+1 ronde
19.Pietro FittipaldiHaas+2 ronden
20.Sergio PérezRacing Point BWT MercedesDNF



Dit artikel werd gepubliceerd door Rutger Vanhee in Formule 1 op zondag 13 december 2020.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons