van der Horst

ACO lanceert Michelin GT3 Le Mans Cup

Finish 4 Hours of Le Castellet 2015
Finish 4 Hours of Le Castellet 2015
In 2016 zal nog maar eens een nieuw GT3-kampioenschap het levenslicht zien. Nadat de ACO jaren lang GT3 stiefmoederlijk behandeld heeft komt men nu zelf met een serie voor de populairste GT-klasse en gaat men op de Europese scène de concurrentie aan met SRO. De Michelin GT3 Le Mans Cup zal in actie komen in het voorprogramma van de ELMS en de 24 uren van Le Mans en telkens een korte uithoudingswedstrijd afwerken. Het geheel is gericht op de betere gentleman rijder en vervangt de GTC-klasse in de ELMS. Autosport.be geeft u een overzicht van het concept.
  • De kalender van de Michelin GT3 Le Mans Cup volgt die van de European Le Mans Series en omvat de circuits van Imola, Red Bull Ring, Le Castellet, Spa en Estoril. Enkel Silverstone valt uit de boot, waar de ELMS op zijn beurt in het voorprogramma van het FIA WEC optreedt. 
     
  • ​Als kers op de taart tracht de ACO ook deelnemers te lokken met een zesde manche in het voorprogramma van de 24 uren van Le Mans… Stéphane Ratels idee heeft het uiteindelijk dus toch tot La Sarthe geschopt, al had hij het waarschijnlijk liever anders gezien.
     
  • De line-up op elke wagen omvat twee rijders, waarvan er één een Bronze statuut moet hebben. Het is nog niet duidelijk van welk ‘kaliber’ de tweede rijder mag zijn, al zal het waarschijnlijk een Pro-Am concept betreffen. De ACO mikt dus voornamelijk op de betere amateur, die vervolgens kan verder groeien in de ELMS en zelfs het FIA WEC.
     
  • Een weekend zal bestaan uit een wedstrijd over twee uren, voorafgegaan door twee vrije trainingen van een uur en een kwalificatiesessie over 30 minuten. Het staat nog niet vast hoe het programma er zal uitzien in Le Mans.
     
  • De ACO rekent voorlopig op een 20-tal wagens, en dat terwijl quasi alle GT3-kampioenschappen in Europa momenteel met moeite een degelijke grid kunnen voorleggen. De ELMS zelf haalt gemiddeld 30 deelnemers en heeft daar vier klassen voor nodig.
     
  • Gelet op het voorgaande werd er een samenwerking aangegaan met de FFSA GT Tour om een machtsblok te vormen tegenover SRO en Pirelli. De Michelin GT3 Le Mans Cup en GT Tour manches (nog steeds afzonderlijk) zullen niet overlappen en beide verreden worden op Michelin rubber. Het doel is naar analogie met de Blancpain Sprint en Endurance races een complementair geheel van korte (GT Tour) en lange (Le Mans Cup) wedstrijden aan te bieden.
     
  • Het winnende team ontvangt een automatische uitnodiging voor de 24 uren van Le Mans, uiteraard in de GTE-klasse.



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in European Le Mans Series op zondag 18 oktober 2015.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons