van der Horst

Andreas Mikkelsen wint in extremis in Polen

Andreas Mikkelsen - Volkswagen Polo R WRC
Andreas Mikkelsen - Volkswagen Polo R WRC
Andreas Mikkelsen heeft in zijn VW Polo WRC de rally van Polen gewonnen, de zevende manche van het WRC. De Noor profiteerde optimaal van een ontzettend geanimeerd slot. Thierry Neuville eindigde in zijn Hyundai i20 WRC op acht tienden van het podium.
De regen zorgde op de slotdag voor een zinderend slot. Zelfs de Volkswagens van Sebastien Ogier en Jari-Matti Latvala lagen plots op vinkeslag voor het podium. De Fransman greep wel nog de Power Stage maar moest tevreden zijn met stek zes, de Fin Latvala eindigde vijfde.

Thierry Neuville rook ook nog zijn kans op het podium. De Belg ging voluit voor de punten in de Power Stage en kwam zo nog akelig dicht bij het podium. Zijn teamgenoot Hayden Paddon had slechts acht tiende over om zijn derde podiumplaats veilig in te stellen.

Ott Tänak - Ford Fiesta WRC
Ott Tänak - Ford Fiesta WRC
Coup de théatre vooraanwant de Est Ott Tänak leek in zijn Ford Fiesta op weg naar een eerste zege in zijn carrière tot hij op de voorlaatste proef lek reed en een halve minuut verloor. Volledig gedesillusioneerd verspeelde Est nog bijna zijn podiumplaats. Hij hield slecht drie tellen over op Neuville. 

Maar de grote winnaar was Andreas Mikkelsen. De Noor profiteerde optimaal van de pech van Tänak en reed in de slotproef gecontroleerd naar zijn tweede WK-zege, na Catalunya vorig jaar. Het podium werd bekleed door drie verschillende merken en nationaliteiten.

Een onwaarschijnlijk scenario speelt zich op dit moment af in het WRC. Na zeven wedstrijden zijn er al zes verschillende winnaars. Dat is al geleden van 2002 toen er zeven verschillende winnaars waren, waaronder ene Sebastien Loeb die in Duitsland zijn eerste overwinning pakte.

In de WK-tussenstand leidt Ogier nog steeds met 143 punten. Mikkelsen volgt op ruim 50 punten en heeft 92 punten. Hayden Paddon wordt derde met 72 punten. Neuville staat voorlopig zesde met 61 punten. Volgende afspraak in Finland, begin augusuts.

Foto's: RIP & DMack



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 3 juli 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Polen.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons