van der Horst

Australië: Latvala eerste leider voor knappe Meeke

Jari-Matti Latvala - VW Polo R-WRC
Jari-Matti Latvala - VW Polo R-WRC
Acht KP’s, verdeeld over twee lussen, moesten worden afgelegd tijdens de eerste wedstrijddag die werd afgesloten met Jari-Matti Latvala die met zijn VW Polo als leider mocht gaan rusten voor opnieuw een schitterende Kris Meeke in de Citroën DS 3. Tweevoudig wereldkampioen Sébastien Ogier kwam vrij traag op gang als schoonveger van dienst, maar sloot de eerste dag toch af in derde stelling op 4,6 sec. van zijn leidende teammaat.
Dani Sordo - Hyundai i20 WRC
Dani Sordo - Hyundai i20 WRC
Hyundai had onze landgenoot Neuville en thuisrijder Paddon afgevaardigd als de rijders die punten moesten pakken voor het constructeurskampioenschap. Het was dan ook vrij onverwacht dat de Spaanse asfaltspecialist Danni Sordo in de derde Hyundai de eerste drie KP’s achter zijn naam zette. Sordo was door zijn late startpositie wel bevoordeeld en kreeg een schoongeveelde piste voorgeschoteld. Maar in de vierde of laatste KP van de eerste lus verloor de Spanjaard 11 tellen nadat hij zijn motor liet alfslaan in een haarspeldbocht, waardoor Meeke als eerste leider richting servicepark reed met een voorsprong van 3,3 sec. op Sordo en 7 sec. op thuisrijder Paddon. Mikkelsen en Latvala sloten de top 5 af terwijl Ogier als stofzuiger en schoonveger wat traag op gang kwam en pas op de zesde plaats stond op 11,8 seconden.

Tijdens de tweede lus was het de beurt aan Latvala om een drie op rij te scoren terwijl Ogier de laatse KP van de dag voor zijn rekening nam.

Kris Meeke - Citroën DS3 WRC
Kris Meeke - Citroën DS3 WRC
Na de eerste volledige wedstrijddag was het Latvala die als leider mocht gaan rusten, op twee seconden gevolgd door een oerregelmatige Meeke, terwijl Ogier opnieuw was bijgebeend en de derde plaats inpalmde op 4,6 seconden van zijn leidende ploegmaat. Mikkelsen en Sordo sluiten de voorlopige top 5 af op respectievelijk 12,9 en 14,9 seconden. Paddon en Neuville volgen in het spoor van teammaat Sordo.

Foto's: Willy Weyens - WRC.com
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op vrijdag 11 september 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van Australië.
  • LTF

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons