van der Horst

Autosport.be jaaroverzicht - Stint 1: Neuville, van opgave tot vicewereldkampioen

Thierry Neuville - Ford Fiesta RS WRC
Thierry Neuville - Ford Fiesta RS WRC
Na zijn eerste seizoen in het WK Rally te hebben doorgebracht bij Citroën, maakte Thierry Neuville in de wintermaanden de overstap naar Ford. Net als kersvers wereldkampioen Sébastien Ogier had onze landgenoot heel wat leergeld moeten betalen in zijn debuutjaar op het hoogste niveau, met zes nulscores op dertien wedstrijden. In tegenstelling tot Citroën kon Ford hem wel een volledig programma aanbieden voor 2013 en dus verliet Neuville de PSA-familie na vier seizoenen trouwe dienst. Een nieuwe omgeving moest de Oostkantonner in staat stellen zijn ontgroeningsjaar achter zich te laten en zijn jeugdige onstuimigheid in te ruilen voor regelmaat.
  • Footprints
Thierry Neuville - Ford Fiesta RS WRC
Thierry Neuville - Ford Fiesta RS WRC
Helaas liep het bij de eerste rally van het jaar meteen al mis voor Neuville en in de aartsmoeilijke Rally van Monte Carlo was het weer eens prijs. Nadat hij zich na drie KP’s kon handhaven op de vijfde plek, schoof de Belg van de baan op de met sneeuw en ijs bedekte vierde proef, waarmee hij meteen zijn reputatie van ‘crash kid’ bevestigde. Achteraf bleek de openingsrally nochtans de uitzondering op de regel in een seizoen waarin Neuville vriend en vijand verbaasde door op basis van regelmaat zich een weg te knokken naar de titel van vicewereldkampioen. En uiteraard werd hij gegeerd wild op de transfermarkt, want Neuville tekende een contract bij Hyundai dat vanaf volgend seizoen het WRC peloton komt vervoegen met onze landgenoot als eerste rijder. Een overwinning ontbreekt vooralsnog nog op zijn palmares, maar de indrukwekkende reeks van vier opeenvolgende tweede plaatsen laat alvast zien dat het slechts een kwestie van tijd is alvorens onze landgenoot Neuville het hoogste schavot van het podium zal veroveren.

Opmerking: deze bijdrage maakt deel uit van het Autosport.be jaaroverzicht 2013.

Foto's: Racing International Photography

 


Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Varia op zondag 1 december 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rallye Monte Carlo.
  • Powercars

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons