van der Horst

Bas Leinders: “Het was toch wel even zweten”

Ledogar - Leinders - Bell
Ledogar - Leinders - Bell
Garage 59 haalde gisteren zonder ook maar een enkel punt te scoren in de Blancpain GT Series Endurance Cup seizoensfinale de twee titels binnen. Met hun McLaren 650S GT3 #58 konden Rob Bell Come Ledogar en Shane van Gisbergen beslag leggen op de algemene rijderstitel, terwijl ook het teamklassement werd binnengehaald met een opmerkelijk ex aequo. Het succes voor de Britse constructeur had ook een Belgisch kantje via de bijdrage van sportief directeur Bas Leinders.
Na een tegenvallende 24 Hours of Spa trokken Bell en Ledogar met 9 punten voorsprong naar de Eifel, terwijl Shane van Gisbergen voorrang moest geven aan zijn engagement in de V8 Supercars in Australië. Blancpain GT staat bekend voor zijn hyper-competitief en onvoorspelbaar karakter en dat was dit weekend niet anders. “Het was natuurlijk al moeilijk tijdens de ingekorte kwalificaties. We hebben een beetje pech gehad, dus we wisten dat het een moeilijke race ging worden”, blikte Leinders terug.

Garage 59 McLaren 650S GT3
Garage 59 McLaren 650S GT3
Vanop de 21e startplaats ging Rob Bell van start met de Britse GT. “Ik had tegen de jongens gezegd om het rustig te houden, we gaan er komen, geen probleem”, aldus Leinders. “Rob (Bell) is altijd een rustige jongen geweest en hier liep het toch mis. Marco Bonanomi deed een paar keer hard de deur dicht en Rob misremde zich een beetje. Hij gaf ook meteen zijn fout toe. Het was echt niet met opzet, maar het is zo; we kregen een drive-through. Dat was verdiend, ik ga daar niet over klagen. Aan de tweede aanrijding met de Lamborghini van Daniel Zampieri kon hij echter niets doen. Hij was de Jaguar aan het inhalen, ging dan naar de binnenkant en dacht dat de wagen al voorbij was.”

“Vervolgens werden we zelf nog een twee keer aangereden, waarvan een keer met een lekke band tot gevolg. Dan wisten we dat het gedaan was.” Op dat moment werd duidelijk dat men de uitkomst van het kampioenschap niet meer in eigen handen had. Zowel de Bentley #8 van Maxime Soulet, Wolfgang Reip en Andy Soucek en vooral de HTP Motorsport Mercedes-AMG GT3 van Maxi Buhk, Dominik Baumann en Jazeman Jafaar konden voor Garage 59 roet in het eten gooien als ze voldoende plaatsen konden goedmaken. “We moesten dus rekenen op de goede resultaten van de Grasser Lamborghini en WRT Audi en de Nissan,” ging de Limburger verder. “Ze moesten alle drie voor Buhk eindigen. Als Laurens Vanthoor de Lamborghini van de baan had getikt dan hadden we geen van beide titels gehaald. Maar het maakt niet uit, we zijn twee keer kampioen nu en dat is wat telt. Het was toch wel even zweten.”

Garage 59 McLaren
Garage 59 McLaren
Uiteindelijk bleef de HTP Mercedes #84 steken op de vierde, wat genoeg was om de rijderstitel te pakken met een marge van één luttel punt. Ondanks zijn afwezigheid kon ook Van Gisbergen meegenieten van de titel, zijn teamgenoten scoorden immers geen bijkomende punten. “Hij verdient dat ook, hij heeft heel goed samengewerkt met ons dit seizoen en enkele knappe dingen laten zien.” In het teamklassement was het zowaar nog closer, zowel Garage 59, M-Sport Bentley als WRT Audi eindigden het seizoen met 71 punten. Het McLaren team scoorde echter twee overwinning dit seizoen, waardoor zij zichzelf uiteindelijk kampioen mogen noemen.

“We hebben heel veel pech gehad in Spa. We verdienden het om tien punten te scoren tussen 6 en 12 uur wedstrijd. Als we die punten hadden, dan was het vandaag een rustige dag geweest zonder veel problemen en dan konden we ons ook daadwerkelijk een slecht weekend veroorloven”, aldus de Limburger. 

“Nu op naar Barcelona. We kunnen nog alles winnen; maar liefst zes kampioenschappen in totaal. Deze twee titels zijn uiteraard fantastisch; ons jaar is al goed. Blancpain GT Endurance is voor mij het moeilijkste en zwaarste GT kampioenschap in de wereld. Als je dat kan winnen voor Bentley, HTP Mercedes en WRT Audi… en ongetwijfeld met ook nog eens minder middelen dan zij.” De vierde plaats van Maxi Buhk en Dominik Baumann was echter wel voldoende om Rob Bell naar de tweede plaats te verwijzen in de strijd voor de algemene Blancpain GT titel, de Brit kijkt nu aan tegen een achterstand van vijf punten.

Foto's: Georges De Coster, VSA & Arne SimonsDit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Blancpain GT Endurance op maandag 19 september 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Nürburgring.
  • Powercars

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons