van der Horst

Belgen tonen zich in Mont-Blanc

Gino Bux - Peugeot Rally 4
Gino Bux - Peugeot Rally 4
Yoann Bonato is de winnaar van de Rallye du Mont-Blanc, maar het waren vooral de prestaties van de Belgen in de Peugeot Cup die in het oog sprongen. Met Gino Bux en Cédric Cherain eindigden er twee Belgen op het podium.
Yoann Bonato (Citroën) was oppermachtig in Morzine, het epicentrum van de tweede manche van het Franse rallykampioenschap. De oud-Franse kampioen bouwde op de openingsdag een voorsprong uit van zowat een halve minuut op Quentin Gilbert (Citroën) en Manu Guigou (Alpine), die de nieuwe Alpine op een buitengewone manier in de kijker zette en zelfs besttijden reed.

Op dag twee controleerde Bonato, reeds winnaar in Le Touquet, perfect en hield Gilbert op tien seconden. De Vogees hield op zijn beurt Guigou nog goed af, maar hij eindigde met zijn Alpine wel mooi derde op 50 seconden. Quentin Giordano (VW) en Ludovic Gal (VW) sluiten de top vijf af. Halve Belg William Wagner eindigde zevende na een lekke band. Pieter Tsjoen reed ook lek op de slotproef van de eerste dag, Joux Verte, en verloor veel tijd, maar tikt toch af als 26ste.

Vooral in de Peugeot Volant gooiden de Belgen hoge ogen. Er stond geen maat op Mathieu Franceschi, broer van Jean-Baptiste die elfde werd in de Citroën R5, maar Gino Bux en Cédric Cherain vervolledigden wel het podium. "Dit is echt compleet onverhoopt. We hadden dit niet verwacht. Alles was volledig nieuw, zowel het parcours als de wagen. Het is onze ambitie om dit kampioenschap af te werken en deze wagen ook eens te tonen in België", aldus een heel gelukkige Bux aan het podium van Morzine.

Ook Charles Munster noteerde enkele knappe tijden, maar hij brak een cardan op de openingsdag. Hij eindigde pas tiende in de "Peugeot Volant". "Deze wagen is echt fantastisch. Ook wij willen de resterende wedstrijden van deze cup afwerken. Dit is echt een ongelooflijke wagen", aldus Munster die ging aankloppen bij PH Sport. Arnaud Fumal werd achtste in de cup. John Wartique pakte een podiumplaats, maar ook de laatste plaats, in een mager bezet GT-klassement. 

Bij de historics won Kurt Vanderspinnen zijn klasse. Hij eindigde negende algemeen bij de historics.

Foto: Sandro Delaere



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Rally op zaterdag 5 september 2020.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons