van der Horst

Brazilië: voorbeschouwing op de voorlaatste race van het seizoen

Start GP van Brazilië 2015
Start GP van Brazilië 2015
Het F1-wereldje strijkt deze week neer in het Braziliaanse São Paulo, voor de op één na laatste manche van het wereldkampioenschap. Lewis Hamilton behaalde twee weken geleden in Mexico zijn vierde rijderstitel en plaatste zichzelf – zoals Sebastian Vettel enkele jaren voor hem – bij de allergrootsten die de sport ooit heeft gekend: Juan-Manuel Fangio, Alain Prost en Michael Schumacher. Het gevecht om het felbegeerde kampioenskroontje mag dan reeds ten einde zijn, maar dat wil niet zeggen dat de race op het Autódromo José Carlos Pace een saaie bedoening zal worden.
Sebastian Vettel - Ferrari
Sebastian Vettel - Ferrari
Het gevecht om de tweede plaats is nog niet gestreden. Sebastian Vettel is nog in volle strijd voor de eerste troostprijs met Hamilton's Mercedes-teamcollega Valtteri Bottas. De Duitse Ferrarist voerde begin september de ranking van het kampioenschap nog aan, tot aan de race in Monza, Italië. Of de viervoudige wereldkampioen de tweede plaats nog kan behouden, is nog verre van zeker. De Zilverpijlen plannen alvast om nieuwe onderdelen voor volgend seizoen uit te proberen op hun wagens. Of dit nu in hun voordeel of nadeel zal spelen, valt echter nog af te wachten.

Felipe Massa Williams Martini Racing
Felipe Massa Williams Martini Racing
Voor thuisrijder Felipe Massa, die vorige week zijn (tweede) afscheid uit de koningsklasse van de autosport aankondigde, zal het wederom een emotioneel weekend worden. Vorig jaar kreeg de Williams-rijder na zijn opgave uit de race nog een staande ovatie toen hij doorheen de pitstraat wandelde. Deze keer hoopt de 36-jarige Braziliaan echter om toch de zwart/wit geblokte vlag te zien, en tevens een goed resultaat te behalen. Dit weekend krijgen we ook een debutant in de F1 te zien, namelijk GP3-kampioen George Russel. De 19-jarige Brit zal voor Force India op vrijdag de eerste vrije training rijden, in dit met de wagen van Sergio Perez.

Sergio Perez & Esteban Ocon - Force India
Sergio Perez & Esteban Ocon - Force India
Bij Force India lieten ze weten dat Perez en teamgenoot Esteban Ocon terug vrij zijn om met elkaar te racen. Eerder had de renstal besloten – na meerdere incidenten tussen hun twee coureurs – om dit te verbieden. De beslissing om deze regel op te heffen kwam nadat de vierde plaats in het wereldkampioenschap voor de constructeurs – achter Mercedes, Ferrari en Red Bull Racing – vorige race werd veilig gesteld, Alle ogen zullen ook gericht zijn op Ocon. De 21-jarige eindigde dit seizoen maar liefst 17 van de 18 keer in de punten. Maar het meest merkwaardige is dat de talentvolle Fransman elke Grote Prijs waarin hij deelnam heeft uitgereden, namelijk 27. Een nieuw record.

Stoffel Vandoorne - McLaren
Stoffel Vandoorne - McLaren
Voor McLaren heeft de wedstrijd op het Autódromo José Carlos Pace een speciale betekenis. Dit omdat de legendarische Ayrton Senna er twee maal won met de Britse renstal: in 1991 en 1993. Stoffel Vandoorne kijkt alvast uit naar zijn eerste race in Brazilië. “Interlagos is de plaats waar kampioenschappen zijn gewonnen en verloren”, aldus de Rumbekenaar in een persbericht van het team. “En waar er klassieke Grote Prijzen zijn gereden met grote namen zoals Senna en Prost, die enkele van F1's bekendste races hebben gewonnen.” In de ranking heeft Stoffel nog twee punten voorsprong op teamcollega Fernando Alonso. Met het einde van het seizoen in zicht zou het prachtig zijn indien hij voor de Spanjaard kan blijven.

Lewis Hamilton leidde de (regen)dans
Lewis Hamilton leidde de (regen)dans
De FIA heeft bevestigd dat er op Interlagos voor dit weekend de nodige maatregelen zijn getroffen om de drainage van regenwater te verbeteren. Vorig jaar werd de race door de hevige regenval – en de ongevallen die het gevolg daarvan waren - meermaals stilgelegd. De autosportfederatie heeft laten weten dat er extra groeven op het circuit werden aangebracht, en dit op de plaatsen waar er vorig seizoen de meeste problemen waren. Dit weekend kan u de kwalificatie en de race rechtstreeks volgen op Play Sports van Telenet. De uitzending op zaterdag start om 16u45 en de wedstrijd op zondag vangt aan om 16u30. Ook op de Franstalige zender La Deux kan u de uitzending live volgen.

Foto's: Racing International Photography & Georges De Coster




  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons