van der Horst

Flitsend begin van Belgische kampioenschap

ghislain de Mévius - Skoda Fabia R5
ghislain de Mévius - Skoda Fabia R5
Het Belgische Rallykampioenschap kon niet beter uit de startblokken schieten. Een spannende wedstrijd met een winnaar die weinigen in hun pronostiek hadden durven zetten. Ghislain de Mévius voegt zich met een eerste BK-zege meteen toe aan het kransje titelfavorieten. En ook in de nevenklassementen was er wel iets te zien.
Kris Princen - Citroën C3
Kris Princen - Citroën C3
Wie heeft Ghislain de Mévius op één gezet in zijn prono? Steek jouw hand op? Niemand. Kris Princen, Adrian Fernémont, Vincent Verschueren, Sébastien Bédoret, broer Guillaume de Mévius. Daar werd geld op gezet. Ghislain bleek vorig jaar namelijk de man van de regelmaat en werd dan ook niet meteen naar voor geschoven als winnaar van het eerste frontgevecht. Een echte verrassing was het echter niet, want de oudste van de gebroeders de Mévius toonde zich al vaker, zoals in de Condroz van 2017 toen hij als leider uit de wedstrijd verdween.

William Wagner - Citroën C3
William Wagner - Citroën C3
Had Kris Princen moeten winnen. Ja, eigenlijk wel. Hij had het mentale overwicht en de seconden bonus, en dat bij zijn debuut met de Citroën. Dat hij het niet haalde maakt het kampioenschap des te mooier, want hij zal nu die extra punten elders moeten gaan zoeken. Adrian Fernémont begint beter dan vorig jaar met een podiumstek en doet met Spa en de Wallonie in de nabije toekomst misschien wel de beste zaak, door weinig punten te laten liggen. Sébastien Bédoret heeft zijn schrapresultaat al vast, Vincent Verschueren ook, net zoals Guillaume de Mévius. Zij moeten zich recht gaan zetten in de volgende afspraken, dus dat belooft vuurwerk te geven. En dat moet Cédric Cherain er nog bijkomen.

Ook in de M-Cup was het een vreemd zicht om Franky Boulat niet bovenaan te zien op het eindpodium. Patrick Diels verstoorde de orde en zorgt onrechtstreeks dat er misschien toch een mooi kampioenschap volgt, want Björn Syx toonde zich bij momenten een waardig tegenstander, tot hij uitviel. Maar zijn momenten komen nog.

Charles Munster - Opel Adam
Charles Munster - Opel Adam
De spannende strijd vooraan trok wat aandacht weg van de juniors, waar Gilles Pyck het haalde met amper zes tiende op Charles Munster. Pyck kende wat problemen, maar ook zonder problemen reed hij er de jongste Munster niet helemaal af. Munster is pas aan zijn tweede jaar toe en aan zijn eerste rally's met de Adam R2, en toch zit hij al in het spoor van Pyck. Als de West-Vlaming vorig jaar Munster kon volgen, sprak de massa van een sterke prestatie, dus als Charles nu Gilles volgt, mag hetzelfde gezegd worden. Twee talenten in de familie Munster... Als die daar straks maar geen broedermoord hoeven te plegen. 

Maar dé man van de openingsfase was de jonge Emile Vandermarliere. De 23-jarige West-Vlaming klokte de eerste besttijden in de klasse met nog geen rally's in de benen. Daarna ging het wat minder, maar rijden en sturen kan hij en misschien is de West-Vlaming wel de derde hond straks. De kweekvijver is plots weer een beetje groter.

Noteren we ook nog de criteriumzege van Nicky Thijs, ook nog maar goed anderhalf jaar rallyrijder. 

Kortom: er viel op alle fronten wel iets beleven en er stonden hier en daar frisse, jonge namen op het voorplan. Dat was vorig weekend misschien nog belangrijker dan de strijd om de grootste oren aan de de beker.

Foto: Sandro Delaere en Racing International PhotographyDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op woensdag 4 maart 2020.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons