van der Horst

BRC: Haspengouw trekt Belgisch rallykampioenschap op gang

Kris Princen - Skoda Fabia R5
Kris Princen - Skoda Fabia R5
Zoals de traditie het wil trapt de Haspengouw Rally komende zaterdag het Belgische rallykampioenschap op gang. De organisatie mag in zijn handen wrijven want met dertien R5-wagens aan de start belooft het een open strijd, mogelijk zelfs kampioenschap, te gaan worden.
  • Powercars
Vincent Verschueren & Sébastien Bédoret
Vincent Verschueren & Sébastien Bédoret
Het is ooit anders geweest in Landen. Omdat de rally vroeg in het jaar valt lieten heel wat rijders deze wedstrijd links liggen en de Waalse toppers openden pas in Spa. Maar dat is dit jaar toch anders. De smaakmakers van vorig jaar zijn er allemaal meteen bij: Sébastien Bédoret die al ging warmdraaien in Clavier, Vincent Verschueren die zint op wraak na vorig jaar, Adrian Fernémont die een gooi wil doen naar de titel en Kris Princen die samen met Cédric Cherain en Patrick Snijers de nieuwe Volkswagen Polo GTI R5 laten debuteren op de Belgische wegen. Meteen zijn ook de titelpretendenten opgenoemd, al is het nog niet duidelijk hoeveel manches Cherain zal afwerken.

Daarnaast tekenen ook de broertjes de Mévius present: Ghislain met de Skoda, Guillaume uiteraard met de Citroën C3 R5. En nog is het niet gedaan want Gunther Monnens zal proeven van de Skoda Fabia R5, net zoals Bastien Rouard en jonkie Niels Reynvoet. Tuur Vanden Abeele en Christophe Verstaen, altijd sterk in de fruitstreek, brengen een Ford Fiesta R5 in stelling. Er wordt best ook rekening gehouden met de snelle Mitsubishi van Jonas Langenakens en met Mathias Boon in zijn vertrouwde Subaru.

Bij de junioren is kampioen Grégoire Munster uiteraard torenhoog favoriet. Glenn Snaet, Thibaut Mazuin, Valentin Vertommen en Tobias Brüls moeten proberen voor weerwerk te zorgen.

Mats van den Brand/Eddy Smeets - BMW M3 E30
Mats van den Brand/Eddy Smeets - BMW M3 E30
De Haspengouw is ook de openingsmanche van de M-Cup waar het duel tussen Franky Boulat en Mats Van den Brand dus een vervolg krijgt, al kunnen Kurt Braeckevelt en Patrick Diels zeker ook hun zegje doen. Bij de historics is Dirk Deveux in zijn "nieuwe" Ford Sierra Cosworth torenhoog favoriet in een matig bezet veld.

Aan het parcours is niet zo heel veel gewijzigd. Er wachten de rijders drie lussen van vier, wellicht gortdroge, proeven, te beginnen om 08u17 in Gingelom. Om 19 uur rijdt de winnaar over het podium na 162 wedstrijdkilometers.

Foto: RIP & Sandro DelaereSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Rally Nationaal op dinsdag 19 februari 2019.
  • VR Racing

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons