van der Horst

BRC: Lefebvre pakt het commando in Omloop

Stéphane Lefebvre - Citroën C3
Stéphane Lefebvre - Citroën C3
Stéphane Lefebvre heeft het heft in handen genomen in de 62ste Omloop van Vlaanderen, de zevende manche van het BRC. De Fransman krijgt wel Vincent Verschueren niet van zich afgeschud. Gino Bux vult het virtuele podium.
Niemand durfde het aan om te starten op ‘slicks’ na de korte regenbui, en dus vertrokken alle winstkandidaten op gelijke voet. Stéphane Lefebvre (Citroën) zette meteen de toon met een fabelachtige tijd op de openingsproef op Zilverberg, waarmee hij iedereen meteen op vijf tellen zette. Op Rumbeke scoorde de Nordist een twee op twee, maar hij kreeg de concurrentie wel in zijn zog. Meer zelfs. Op de Zoning pakte Vincent Verschueren (VW) de beste tijd om zijn achterstand te houden op 2.5 seconden. 'De bandenkeuze was niet evident, maar nu moeten we er wel op door. Zelfs in het droge is het geen slechte optie, want je krijgt deze banden tenminste warm', aldus Lefebvre. Zijn achtervolgers, allemaal op hetzelfde schoeisel, bevestigden die keuze.

Ook Gino Bux (Skoda) zat nog in het spoor maar ging rond op die Zoning en vermeed ei zo na een steen. Hij verloor een tiental tellen en zit nu op 21 seconden van de kop. 'De wagen voelt in deze omstandigheden wat aan als een boot ', aldus Nicols Gilsoul. Bux wordt door zijn fout op de huid gezeten van de ijzersterke Maxime Potty (Citroën), Niels Reynvoet (Skoda) en PJM Cracco (Hyundai) op bijna een halve minuut van de kop.

Bij de juniors en RC4 toont Gilles Pyck nog maar eens zijn kunde door Marijan Griebel, leider in de Stellantis Cup, en Julian Wagner netjes voor te blijven. Pyck blijft ook Jonas Dewilde voor, en een ontketende Casper Nielsen die in RC5 weerstaat aan de druk van Benoit Verlinde. Bij de historics heeft Danny Kerckhof zich al losgerukt van alles en iedereen.

Vanavond zijn er nog twee proeven, morgen nog veertien.

Foto: Davy Degryse - RIP
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op vrijdag 2 september 2022.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons