van der Horst

BRC: Omloop, EBR en Condroz gooien de handdoek

Sébastien Bédoret - Skoda Fabia R5 EVO
Sébastien Bédoret - Skoda Fabia R5 EVO
Van de BRC-kalender schiet bijna niets meer over. Ypres Rally bevestigde dan wel door te gaan als BRC-manche en in Spa blijft het voorlopig stil, maar de Omloop, de East Belgian Rally en de Condroz Rally geven er de brui aan.
Vanmorgen schoot er nog een straaltje hoop uit de donkere hemel, maar die hoop bleek ijdel. De Omloop gooit de handdoek, luttele uren nadat een bron nog voorzichtig positief was. "Er ligt een protocol voor, opgesteld in samenwerking gouverneur Carl Decaluwé, en dat moet goedgekeurd worden. Helaas komt dat wellicht een week te laat. We voelen ons in de steek gelaten door de RACB die pas vorige week in actie schoot en niet meer dan een kladje dat moest lijken op een protocol voorschotelde. We weten dat het moeilijk gaat worden. Andere evenementen, zoals Formule 1, liggen hoger op de stapel", klonk het deze middag nog. Nietes dus. 

"Op financieel vlak is het niet evident om een evenement te organiseren waarbij sommige partners/sponsors financieel afhaken. Rekening houdend met deze harde feiten werd dus beslist om de 2020 editie van de respectievelijke rally-proeven niet te laten doorgaan. De organisatoren van de TAC Rally en de Rallye de Wallonie hadden eerder al de handdoek in de ring gegooid, om dezelfde redenen", aldus de Omloop kort later, in een gezamenlijk persbericht met de East Belgian Rally.

Een tiental kilometer verder werd ook druk gecommuniceerd. "Na overleg tussen de burgemeesters van de betrokken gemeenten, de politiediensten en de organisatie, werd beslist om de East Belgian Rally 2020 te annuleren. De beste condities om een rally te organiseren - rekening houdend met de huidige Covid-19 pandemie - kunnen niet gewaarborgd worden, niet naar de rijders toe, noch naar de honderden vrijwillige medewerkers die dergelijke organisatie vereisen. Om de huidige regelgeving te volgen, en zoals nu door de provincie ook wordt gevraagd om geen toeschouwers toe te laten, is het voor de politiedienst onmogelijk om voldoende steun te leveren. De gezondheid van de mensen ligt ons allen aan het hart en we moeten al het mogelijke doen om verder onheil te vermijden", luidt het persbericht, opvallend nuchter. Na de annulatie van de TAC Rally was een nieuwe aderlating ook niet gewenst.

En ook de Condroz staat op vallen, al kwam er nog geen officieel bericht uit Huy. De Waalse pers lijkt zeker.

Daarnaast is het op zijn minst vreemd te noemen dat het bericht niet vanuit het kanaal van de promotor komt. Wellicht een verschil tussen blind opportunisme en (veel West-Vlaams) realisme. 

Foto: Davy Degryse 

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op woensdag 19 augustus 2020.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons