van der Horst

BRC schept duidelijkheid rond puntentelling rallykampioenschap

Kris Princen - Citroën C3
Kris Princen - Citroën C3
Het BRC heeft meer duidelijkheid gegeven over het vervolg van het seizoen en dan in het bijzonder over de puntentelling. In de zes manches, Haspengouw incluis, kunnen de deelnemers in vijf wedstrijden punten scoren, waarvan de beste vier resultaten zullen meegenomen worden in de eindstand. Ghislain de Mévius heeft in deze al een mooi voordeel met zijn overwinning in de Haspengouw.
Aanvankelijk stonden er negen manches op de kalender, maar de TAC Rally, de Sezoensrally en de Rally van Wallonië werden voor dit jaar definitief geannuleerd door de coronapandemie. De kalender bevat nog zes wedstrijden, waarvan er vijf verreden moeten worden na de herneming van het kampioenschap in het eerste weekend van september, met de Omloop van Vlaanderen.

ghislain de Mévius - Skoda Fabia R5
ghislain de Mévius - Skoda Fabia R5
Na overleg met de verschillende betrokkenen, teams, rijders en organisatoren, hebben RACB Sport en de promotor van het Jobfixers BRC beslist om de puntentelling aan te passen. Van de 6 manches op de kalender, kunnen de deelnemers in 5 wedstrijden punten scoren. Voor de eindstand zullen enkel de 4 beste resultaten in rekening gebracht worden.

"Op deze manier komen we tegemoet aan de wensen van alle betrokken partijen," bevestigt Xavier Schene, Algemeen Directeur van RACB Sport. "Het was altijd onze bedoeling om de organisatoren maximaal te steunen en dat doen we door 5 wedstrijden te laten nomineren van de 6 te rijden manches. Hierdoor behouden ook de deelnemers die de Rally van Haspengouw niet gereden hebben, nog alle kansen om een gooi te doen naar de titel. Deze formule, die we ook juridisch hebben afgetoetst, garandeert spanning tot de allerlaatste wedstrijd van het Jobfixers Belgian Rally Championship, de Spa Rally op 12 en 13 december."

De kans op een spannend slot is daarmee vrij groot. Ghislain de Mévius heeft een mooi voordeel door zijn winst in Haspengouw. Bovendien staan er met de EBR, de Condroz en de Spa Rally nog drie proeven in Wallonië te wachten. Ook BK-laureaat Adrian Fernémont, derde in Haspengouw, kan in het slot nog profiteren met de Spa Rally die hij reeds won in 2018. In de Omloop moest hij vorig jaar een gemaakte zege uit handen geven door mechanische problemen. Zelfs een Cédric Cherain, die nog geen resultaat inbracht, kan na eerdere zeges in de EBR, de Condroz en Spa nog een gooi doen naar de titel. Kris Princen, tweede in Haspengouw, lijkt dan weer in het voordeel in Ieper waar hij de concurrentie een tik kan geven.

Als alles doorgaat, wacht de rallyfans een mooi najaar. Hoewel er nu een concreet plan is over het vervolg van het seizoen, blijft alles uiteraard onder voorbehoud. Wellicht hebben de vele supporters de voortgang van een mooi slot zelf in handen. 

Foto: RIP - Davy DegryseSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op dinsdag 7 juli 2020.
  • Oeste Kart

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons