van der Horst

Condroz: Lefebvre de winst, Fernémont de titel

Adrian Fernémont - Skoda Fabia
Adrian Fernémont - Skoda Fabia
Adrian Fernémont is de nieuwe Belgische kampioen rally. De 31-jarige Waal had aan een vierde stek in de Rally van de Condroz genoeg om zijn eerste titel binnen te halen. Stéphane Lefebvre volgt zichzelf op als winnaar in Huy. Het slot van de rally bleek uiteindelijk nog uit te draaien op een thriller.
  • Hamofa Performance
Het bleef spannend tot op het einde, maar Adrian Fernémont (Skoda) haade wat hij verdiende, namelijk een eerste nationale titel. De eerste titel die naar een Waal gaat sinds Hubert Deferm in 2008. Fernémont won dit jaar de Wallonie en de East Belgian Rally en had altijd moeten winnen in de Omloop. Kris Princen was dan wel de zegekampioen dit jaar, maar Fernémont hield de Limburger waar moest fiks onder de knie.

Sébastien Bédoret - Skoda Fabia R5 EVO
Sébastien Bédoret - Skoda Fabia R5 EVO
De rally leverde spanning tot op het einde, want ook Sébastien Bédoret (Skoda) deed nog mee voor de titel, maar dan had Fernémont nog een steekje moeten laten vallen. Het omgekeerde gebeurde. Bédoret ging nog in de slotproef van de baan en zag zo een vice-titel voor zijn neus verdwijnen. Ook Adrian Fernémont verloor nog een dikke minuut maar werd vierde en derde Belg, waardoor hij dus nipt zijn eerste titel mag vieren. Een vaudeville dus, met een goede uitkomst voor Fernémont. 

Die winaar heet voor het tweede jaar op rij Stéphane Lefebvre (Ford) die M-Sport een knappe zege schenkt, op een uitermate volwassen manier. Het lijkt alsof een nieuwe Lefebvre is opgestaan, eentje met veel meer 'cool', beredeneerder. 

De Fransman hield uiteindelijk 52.6 seconden over op Guillaume de Mévius, die dus nog opschoof van vier naar twee. Een mooi einde van zijn RACB-campagne, want daar lijkt binnenkort een einde aan te komen. Zijn broer Ghislain mocht in extremis nog op het podium, op ruim een minuut van de winnaar. Fernémont eindigde uiteindelijk op anderhalve minuut vierde.

Cédric De Cecco (Skoda) haalde het in de strijd om de vijfde plaats van Vincent Verschueren (VW) die op dezelfde plaats van Bédoret van de baan ging. Xavier Bouche (Skoda), Ollivier Collard (Skoda) en een secure Davy Vanneste (Citroën) sloten de top acht af.

Gilles Pyck
Gilles Pyck
Bij de GT's ging de zege naar Pascal Gaban die alle concurrenten zag wegvallen. In R2 pakte kampioen Timo Van Der Marel de zege, al moest hij rekenen op ruim drie minuten straftijd voor een ijzersterke Gilles Pyck.

Foto's: Sandro Delaere

 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op zondag 3 november 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Condroz Rally.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons