van der Horst

Etappe 2: Peugeot laat zijn tanden zien - Sébastien Loeb pakt winst en leiding

Sébastien Loeb-Daniël Elena - Peugeot 2008 DKR
Sébastien Loeb-Daniël Elena - Peugeot 2008 DKR
Peugeot heeft in de eerste echte proef van de 38ste Rally van Dakar, tussen Villa Carlos Paz en Termas Rio Hondo, meteen zijn tanden laten zien. Sébastien Loeb wachtte niet lang om zijn eerste etappewinst op te strijken, terwijl de teamgenoten Cyril Despres en Stéphane Peterhansel mee zorgden voor een stevig Frans blok. Enkel Carlos Sainz kreeg een tik, na problemen in de openingsfase.
Na een zwart weekend met een ongeval op de openingsdag en een geannuleerde proef, kon er op maandag eindelijk gekoerst worden. De (voorziene langste) proef werd weliswaar fiks ingekort, maar toch moest er bijna vier uur tegen de klok gereden worden.

Aan de eerste meting was het de Tsjechische rookie Martin Prokop die zich op kop zette. Wat volgde leek gegrepen uit een scenario van een manche uit het wereldkampioenschap rally. Na een eerste verkenningsfase zette de negenvoudige WRC-kampioen Sébastien Loeb zich op kop. De Fransman, ook al een rookie, bouwde gestaag maar zeker zijn voorsprong uit.

Stephane Peterhansel-Jean-Paul Cottret - Peugeot 2008 DKR
Stephane Peterhansel-Jean-Paul Cottret - Peugeot 2008 DKR
Stéphane Peterhansel zorgde voor een feestje bij Peugeot, door een tweede DKR 2008 op het podium te zetten, weliswaar op 2'23 van zijn team- en landgenoot. Peugeot eindigde sterk in blok met Cyril Despres nog op plaats zeven op 4 minuten van Loeb. Enkel Carlos Sainz viel wat uit de toon. Hij eindigde na problemen in het begin op ruim 11 minuten. De Matador kan zich echter wel optrekken aan een stevige remonte in het slot.

Ook Toyota deed het goed met Rus Vladimir Vasilyev op stek drie op amper een handvol tellen van Peterhansel. De Zuid-Afrikaanse routinier Giniel De Villiers eindigde vierde op net iets meer dan drie minuten van Loeb. Merk- en landgenoot Leeroy Poulter zette een puike zesde tijd neer, Martin Prokop een negende. Bernhard ten Brinke en Tom Colsoul zorgen voor vijf Toyota's in de top tien. Het Nederlands-Belgische duo verloot uiteraard wel leiding.

Mikko Hirvonen-Michel Perin - MINI
Mikko Hirvonen-Michel Perin - MINI
Met een sterk Peugeotblok en een armada Toyota's mag Mini de verliezer van de dag genoemd worden. De Fin Mikko Hirvonen, ook al een rookie, zette een vijfde tijd neer op ruim drie minuten van zijn oude WRC-rivaal. Topfavoriet Nasser Al-Attiyah zette pas een achtste tijd neer. De Qatarees liet duidelijk de ervaring spreken en deed het kalm aan.

Nani Roma, Xavier Pons en Orlando Terranova reden zich allemaal vast in dezelfde modderpoel en lijken vroeg in de strijd reeds uitgeteld voor het podium.

De algemene stand oogt precies hetzelfde als de daguitslag. Loeb mag morgen de weg openen. "Dan zal het een ander verhaal zijn, maar we moeten het leren. Wij zijn verrast met onze besttijd, maar de Peugeot is in zijn sas, zelfs op deze moeilijke wegen", waarmee Loeb verwijst naar de modderwegen, waar de Peugeot normaal minder goed uit de verf komt door de achterwielaandrijving. "Ook wij hadden het even warm in de poel waar velen zich vastreden", aldus de Elzasser. Loeb kon op het technische parcours ervaring putten uit zijn jarenlange rallycarrière.

Toby Price - KTM
Toby Price - KTM
Bij de motoren neemt de Australiër Toby Price de leiding na dagwinst. Bij de trucks deed Nederlander Hans Stacey, bijgestaan door twee Belgen, een goede zaak halfweg, maar zij zijn nog onderweg.

Dinsdag gaat het naar Santiago Del Estero, nabij Jujuy, goed voor 350 kilometer, waarvan 314 wedstrijdkilometers. Die afstand telt voor alle klasses, van motoren tot trucks.


Foto: Willy Weyens / Dakar.comSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op maandag 4 januari 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • LTF

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons