van der Horst

Carlos Sainz en Mini zetten de bordjes in evenwicht

Carlos Sainz - Mini Buggy
Carlos Sainz - Mini Buggy
Mini - Toyota: 1 - 1. Dat is de stand tussen beide topteams na drie dagen racen in de Dakar Rally. Na Giniel de Villiers gisteren voor Toyota, bezorgt oud-winnaar Carlos Sainz het officiële team van Mini een eerste dagsucces. Sainz slaat een dubbelslag en leidt nu de algemene stand.
Vandaag stond een eerste grote ontmoeting met veel zand op het programma. Tussen start- en eindplaats Neom moesten ook de eerste echte hoogtemeters overwonnen worden. Dat bleek al snel een kolfje naar de hand van Mini Buggy's die in grote doen waren op de 427km lange rit. 

Het werd opnieuw een bewogen etappe. Khalid Al Qassimi, derde in de stand, ging enkele keren over kop en kon niet verder in zijn Peugeot 3008 DKR. Ook de eerste leider Vaidotas Zala (Mini) verloor veel tijd. Vladimir Vasilyev (Mini) zag zijn wagen dan weer in rook opgaan.

Fernando Alonso - Toyota Hilux
Fernando Alonso - Toyota Hilux
Van bij de start nam Carlos Sainz (Mini Buggy) de wedstrijd in handen. Na een derde koers wisselde hij even met Nasser Al-Attiyah (Toyota Gazoo), maar in het slot nam de Spaanse oud-winnaar terug over, meteen goed voor zijn 33ste dagwinst. Stéphane Peterhansel (Mini Buggy) leek JCW X-Raid even de dubbel te bezorgen, maar verloor in het slot nog een tiental minuten. Nasser Al-Attiyah eindigde uiteindelijk tweede op 3'31 minuten van de dagwinnaar. Jakub Przygonski (Mini) was voor het eerst in goede doen en mocht het dagpodium op, op 4'19 minuten van Sainz. Yasir Seaidan (Race World) is de vreemde eend in de top vijf, die besloten wordt door een sterke Fernando Alonso (Toyota Gazoo) die wel ietwat kon profiteren van zijn latere startpositie.

Voor anderen liep het minder vlot. Giniel de Villiers (Toyota Gazoo) verloor ruim een kwartier net zoals Mathieu Serradori (Century) en de Belg Fabian Lurquin. De verrassing van de eerste 48 uur moest bijna 20 minuten toegeven en verliest ook een beetje terrein in de algemene stand. Ook die andere Belg, Tom Colsoul, verloor opnieuw ruim een kwartier aan de zijde van Bernhard Ten Brinke (Toyota Gazoo)

In de algemene stand leidt Sainz met 4'55 minuten voorsprong op Al-Attiyah. Orlando Terranova (Mini) is leider af en staat nu derde op 8'09. Yazeed Al Rahji (Toyota) schuift door naar plaats vier op 18'58. Hij heeft twee seconden voorsprong op Peterhansel. Lurquin en Serradori zakken van vier naar zes op 21 minuten van de leider. Tom Colsoul en Bernhard Ten Brinke schuiven wel een beetje op en zijn voorlopig achtste op ruim een half uur. De Tsjech Martin Prokop (Ford Raptor) schuift de top tien binnen.

Bij de motoren slaat de Amerikaan Ricky Brabec (Honda) een dubbelslag. Hij pakte op indrukwekkende wijze de dagwinst. Honda bezette het volledige podium. In de algemene stand zet Honda zelfs vier motoren op de eerste vier plaatsen met Brabec op één, José Ignacio Cornejo Florimo op twee, schaduwfavoriet Joan Barreda Bort op drie en Kevin Benavides op vier. Mathias Walkner is eerste KTM'er op plaats vijf. Toby Price blijft hangen op plaats negen nadat hij net zoals gisteren verloren reed. 

Morgen staat er opnieuw meer onverhard op het programma en moeten er minder hoogtemeters gemaakt worden tussen Neom en Al-'Ula, maar er wordt wel bijna een hele dag gekoerst op ruim 1.000 meter hoogte. Met 453 kilometer tegen de klok wacht opnieuw een loodzware opdracht. 

Stand om 13u20

Foto: Dakar ASO - DPPI Media Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op dinsdag 7 januari 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • St. Paul

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons