van der Horst

Dakar: Hoogtes en laagtes bij Belgen in openingsfase

Sébastien Loeb - BRX Prodrive
Sébastien Loeb - BRX Prodrive
België kende met de dagwinst en het (korte) leiderschap van Guillaume de Mévius een begenadigde start van de 46ste Dakar, maar er volgden ook wat laagtes. Een kort overzicht van de Belgen in Saoedi-Arabië.
  • Dreamdrive
Guillaume de Mévius - Toyota Hilux Overdrive
Guillaume de Mévius - Toyota Hilux Overdrive
Ons land was meteen aan het feest. Guillaume de Mévius (Overdrive) bezorgde ons een delirium door de eerste etappe te winnen. Hij komt daarmee in een beperkt lijstje van vijf Belgen, waaronder Jacky Ickx en zijn eigen vader, Grégoire de Mévius. Daarna volgden twee moeilijke dagen, met onder meer een gebroken cardanas waardoor hij uit de top tien tuimelde. Fabian Lurquin is nu de beste Belg bij de wagens, aan de zijde van Sébastien Loeb. De Fransman verloor al twee keer bijna een half uur en had eigenlijk al lang op kop kunnen, of zelfs moeten, staan. Nu wacht een nieuwe inhaaljacht vanop plaats negen.

Van Rompuy - Barbero Garcia - Toyota HDJ80
Van Rompuy - Barbero Garcia - Toyota HDJ80
Stefan Carmans bengelt rond de honderdste plaats. Bij de Classics doet Dirk Van Rompuy het uitstekend en zit volop in de strijd voor een stek in de top vijf.

Bij de trucks was Jan Van Der Vaet de grootste kanshebber op een ereplaats, maar rijder Martin Van Den Brink maakte een foutje en legde de Iveco op zondag op zijn zij. Ze staan 20ste algemeen. De Overdrive-teams van Dave Berghmans en Steven Berghmans volgen als 23ste en 26ste. Didier Monseu, met de ervaren Charly Gotlib naast zich, beleefde weinig plezier aan de Dakar en zij stonden al vaker stil dan dat ze reden voor BRX. Igor Bouwens moest zelfs al helemaal opgeven.

Bij de motoren doet Jean Martiny het behoorlijk na een gemiste start. Hij is 35ste algemeen. Joris Van Dyck is 79ste. Pierre Saeys en Gwen Backx hangen rond plaats 100. 

Foto: ASO DPPI
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op dinsdag 9 januari 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar Rally.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons