van der Horst

De Total 24 Hours of Spa in enkele sleutelwoorden

Grasser Racing Team - Lamborghini Huracan GT3
Grasser Racing Team - Lamborghini Huracan GT3
Om niets te moeten missen van de 70ste editie van de Total 24 Hours of Spa, een confrontatie tussen dertien verschillende merken op het mooiste circuit ter wereld, heeft Autosport.be de belangrijkste zaken op een rij gezet.
5 categorieën: de blikken van het publiek en de tv-kijkers zullen vooral gericht zijn op de strijd voor de algemene zege, maar vergeet niet dat de 24 Uur van Spa dit jaar bestaat uit vijf categorieën. Naast de Pro Cup is er Pro-Am, de Am Cup, de nieuwe Silver Cup en de Groupe National voor wagens uit monotypekampioenschappen.

30 wagens: het aantal inschrijvingen in de Pro Cup, waar een maximum van drie rijders is toegelaten per wagen. Op een uitzondering na zullen al die wagens ook op zijn minst in aanmerking komen voor een podiumplaats op zondagnamiddag.

Bronze Test: de actie begint al op dinsdagmiddag, met een sessie over drie uur voor rijders met een Bronze-statuut, zeg maar de gemiddelde amateurrijder aan de start van de 24 Uur van Spa. Ook Silver-rijders zonder ervaring in Francorchamps krijgen een namiddag om te wennen aan het circuit, alvorens zich te meten met de professionele rijders.

Audi Sport Team WRT - Audi R8 LMS
Audi Sport Team WRT - Audi R8 LMS
18 uur: het nieuwe startuur van de parade op woensdag. Om mensen na hun werk naar het centrum van Spa te lokken, en de terugkeer naar het circuit te laten plaatsvinden bij zonsondergang, vindt de parade voortaan plaats tot 21.30 uur.

15 minuten: de lengte van iedere kwalificatiesessie op donderdagavond. Net als tijdens de andere races van de Blancpain Endurance Cup, zal de gemiddelde rondetijd van alle rijders de startgrid bepalen. Teams met drie rijders slaan het eerste gedeelte over. De top 20 stoot wel nog altijd door naar de Super Pole op vrijdag.

16.30 uur: op dit gebied is er weinig nieuws onder de zon. De start van de 70ste editie van de Total 24 Hours of Spa wordt gegeven om halfvijf op zaterdagnamiddag.

65 minuten: de maximale lengte van een rijstint, die deel uitmaakt van de filosofie van de Balance of Performance. Bij een neutralisatie op het einde van de rijbeurt, krijgt een wagen vijf minuten meer tijd om de pitlane aan een trager tempo te bereiken.

14 uur: geen enkele rijder mag langer aan het stuur zitten tijdens de 24 Uur van Spa. Raffaele Marciello, vorig jaar derde na bijna veertien uur aan het stuur gezeten te hebben van zijn Mercedes, bleek op het podium dan ook volledig afgepeigerd. Een rijder mag slechts drie stints na elkaar afwerken alvorens minstens een uur rust te nemen.

5 minuten: de lengte van de verplichte technische pitstop, tussen de in- en uitgang van de pitlane, die elke wagen moet afwerken tussen het twaalfde en het vijftiende uur van de wedstrijd.

GT Sport Motul Team RJN - Nissan GT-R Nismo GT3
GT Sport Motul Team RJN - Nissan GT-R Nismo GT3
Jokerpitstops: om de zes uur mag iedere deelnemer een volledige pitstop (bandenwissel en benzinebevoorrading) afwerken zonder rekening te houden met de minimumtijd. Tanken en banden wisselen mag voortaan ook gelijktijdig. In Paul Ricard zorgde die toegevoegde strategische speelruimte al voor enkele verrassingen.

Jokerseconden: iedere deelnemer mag viermaal één seconde onder de minimale pitstoptijd duiken tijdens de 24 Uur. Die seconden kunnen niet samen gebruikt worden. 

50: het aantal beschikbare kampioenschapspunten tijdens de Total 24 Hours of Spa. Na zes en twaalf uur wedstrijd worden respectievelijk 12, 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt uitgereikt aan de eerste negen wagens, na afloop van de race is dat nog eens 25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2 en 1 voor de top 10. De pole positie wordt beloond met één punt.

Lumirank: elke wagen die aan de start staat van de 24 Uur van Spa is uitgerust met een ledsysteem op de voorruit. Daarop staat niet alleen de positie afgebeeld, maar ook een identificatie van de rijder die bestaat uit drie letters. Wit staat voor Pro of Silver, blauw vertegenwoordigt de Pro Am-Cup, oranje is er voor de Am Cup en groen is voor de Groupe National.

Foto: Arne Simons - Vincent Wouters - Niels VaeckSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Blancpain GT Endurance op maandag 23 juli 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Total 24 Hours of Spa.
  • Oeste Kart

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons