van der Horst

Debuut van Focus V8 van het VDS Racing Adventures tijdens Spa Euro Race

VDS Racing Adventures - Focus V8
VDS Racing Adventures - Focus V8
Op de startgrid van de openingsmanche van het Belcar Endurance Championship ontbrak één tot de verbeelding sprekende auto en dat was de fameuze Australische Focus V8 van het VDS Racing Adventures.
“Alles was voorzien om op de donderdag voor de Masters Historic de eerste rondjes te draaien met de nieuwe auto, en ons klaar te stomen voor de start van Belcar,” blikt Raphaël van der Straten terug op de dolle dagen. “Helaas, er ontbraken een pak onderdelen, die zich bevonden in een zoekgeraakte flightcase, ergens tussen Australië en de luchthaven van Frankfurt. Daarom dienden wij af te haken. Ook nu nog wachten wij op het terugvinden van bepaalde stukken om de opbouw van de tweede Focus V8 te kunnen beëindigen!”

De eerste Focus V8 werd ondertussen volledig afgewerkt en onderging een eerste test op het  Circuit van Spa-Francorchamps. Net zoals dat voorzien was in Zolder werden de mannen van het VDS Racing Adventures met raad en daad bijgestaan door Ryan McLeod, één van de verantwoordelijken van Marc Cars, de constructeur van de Focus-silhouette, met in het vooronder een Ford Coyote V8 5.0 liter, 500 pk sterk!

« Lang geleden dat ik zoveel vermogen onder de rechtervoet kreeg, » aldus José Close, die samen met Raphaël de eerste runs afwerkte. « Je hebt voortdurend het gevoel dat je wordt weggekatapulteerd, en zeker bij het aansnijden van de Raidillon ! Deze auto is zeer goed gebouwd en het chassis laat je toe zeer precies te sturen. Zowel qua techniek als elektronica beschik je als rijder over een palet van oplossingen en dat vergemakkelijkt de arbeid om de auto te laten evolueren. »

Ervaren José Close zal de verdere tests voor zijn rekening nemen en het blijft de bedoeling om de Focus V8 aan de start te brengen van de 12 Uur van Zandvoort, op 6 en 7 mei. Daarna geven Raphaël van der Straten, José Close en Thierry de Latre du Bosqueau afspraak voor de Spa Euro Race en dus de tweede confrontatie van het Belcar Endurance Championship.

Voor Belcar is het de eerste keer sinds de revival in 2015 dat er wordt aangetreden op een ander circuit dan de vertrouwelijke home base. Het laatste gastoptreden van Belcar Original in de Spa Euro Race gaat al terug tot 2005. Belcar verruilde trouwens ook meermaals Circuit Zolder voor buitenlandse omlopen en trok tijdens de hoogdagen zelfs naar de Duitse Lausitzring en het Britse Brands Hatch.

“Ons hoofddoel in Belcar blijft de deelname aan de 24 Uren van Zolder,” verduidelijkt Raphaël het programma, dat naast Belcar ook bestaat uit de 24H Series. “In races van pakweg twee uur zijn wij niet opgewassen tegen de snellere Porsches. Wij moeten het hebben van de betrouwbaarheid en bovendien zijn wij ook niet meer de rijders die het onderste uit de kan willen halen. Met een Top 3 in de klasse in 2014 – en Stienes Longin en Kris Van Kelst samen met o.m. Ryan McLeod op een 2de plek - toonden de drie Australische bolides reeds hun betrouwbaarheid in de Zolderse etmaalrace. Dat stemt ons zeer optimistisch over onze kansen in de 24 Hours of Zolder.”

Circuit Zolder pressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op woensdag 27 april 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Euro Race.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons