van der Horst

Drievoudig Dakar winnaar René Metge overleden

René Metge
René Metge
Net bij het van start gaan van de Africa Eco Race, een wedstrijd waarvan hij aan de basis lag, raakte het nieuws bekend dat René Metge overleden is op 82 jarige leeftijd. Metge was ook een adept van de vroege Dakar Rally die hij trouwens driemaal won, in 1981, 1984 en 1986. Maar ook op circuit was hij actief en nam zesmaal deel aan de 24 Heures du Mans.
  • STX Motorhomes
Het was trouwens op de piste dat René Metge zijn racecarrière startte, in de Coupe Renault 12 Gordini waar hij in 1972 kampioen werd. Hij maakte echter vooral naam met zijn deelname aan de Franse Tourisme kampioenschap met een spectaculaire Rover Vitesse waarmee hij 1982 de titel pakte. Met eenzelfde wagen reed hij ook in de 24 uur van Francorchamps en won de Tourist Trophy. Hij nam ook zesmaal deel aan de 24 Heures du Mans met een zevende plaats in 1986 als beste resultaat.

Porsche 959 turbo
Porsche 959 turbo
Maar zijn grote liefde was de rally Raid. Hij nam verscheiden malen deel aan de Dakar Rally, eerst als piloot daarna als copiloot. Hij won de wedstrijd driemaal, eenmaal met een Range Rover, daarna tweemaal met Porsche. In 1987 was hij tevens directeur van de Dakar Rally. Later organiseerde hij de Raid Harricana, de Rallye Raid Paris-Moscou-Pékin en de Rallye Raid "la transorientale" (Parijs/Sint-Pétersburg/Peking). In 2009 stond hij als organisator aan de wieg van de Africa Eco Race.

Foto: Africa Eco Race



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Dakar Rally Raid op woensdag 3 januari 2024.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons