van der Horst

DTM Zolder: T2 Racing wint na dubbele drive-through Krafft Racing

T2 Racing - Norma M20 FC
T2 Racing - Norma M20 FC
Pieder Decurtins en Ian Gepts hebben in hun Norma M20 FC van het Zwitserse T2 Racing de eerste manche van het Belcar Endurance Championship in het kader van het tweede DTM-weekend op Circuit Zolder gewonnen. Nochtans leek de Norma van Krafft Racing op weg naar een relatief eenvoudige zege, maar een dubbele drive through sloeg de gele wagen terug in de ranking, waarna Bert Longin, Stienes Longin en Christoff Corten zich moesten tevredenstellen met het zilver. De Lamborghini van puntenleiders Nicolas Saelens en Dylan Derdaele pakte de laatste podiumtrede op het algemene ereschavot, en uiteraard de zege in de Belcar 3-klasse.
Totaalplan Racing - Lamborghini Huracán Super Trofeo EVO vs. Belgium Racing - Lamborghini Huracán Super Trofeo EVO
Totaalplan Racing - Lamborghini Huracán Super Trofeo EVO vs. Belgium Racing - Lamborghini Huracán Super Trofeo EVO
Chris Mattheus krijgt zijn GHK by T2 Racing Norma niet weg bij de start van de formatieronde en daardoor prijkt er een gat in de formatie, waarvan de beide Lamborghini's handig gebruikmaken op het ogenblik dat de rode lichten doven. Cédric Wauters duikt met zijn Totaalplan Racing-Huracán naar de leiding in de race, van nabij gevolgd door de Belgium Racing-bolide met Dylan Derdaele aan het commando. In de Sterrenwachtbocht herstelt poleman Bert Longin echter de pikorde met in zijn zog Ian Gepts in de T2 Racing Norma.

Russell Racing by PK Carsport - Norma M20 FC
Russell Racing by PK Carsport - Norma M20 FC
Later in de openingsronde verliest Hans Thiers in de Thierry Boutsen Chicane de controle over zijn Russell Racing-Norma, vermoedelijk omdat de Hankooks nog niet op bedrijfstemperatuur zijn. De West-Vlaming speelt niet enkel een volle ronde kwijt op de rest van het veld, maar ook verschijnt de safety car op de piste. Bovendien haalt hij zich de woede van het Race Rescue-personeel op de nek en als klap op de vuurpijl krijgt hij een klein uurtje later nog een stop and go penalty voor onsportief rijgedrag. Het zal niet de wedstrijd worden van de Belcar-kampioenen uit 2018, die uiteindelijk finishen als twaalfde algemeen en vijfde in de klasse.

Totaalplan Racing - Lamborghini Huracán Super Trofeo EVO
Totaalplan Racing - Lamborghini Huracán Super Trofeo EVO
Bij de herstart houdt leider Longin het hoofd koel en behoudt hij zonder veel problemen de leiding. Ian Gepts weerstaat in eerste instantie aan de druk van een jagende Cédric Wauters, maar spint na een tik van de Lamborghini aan het einde van de ronde in de Jacky Ickx-chicane en valt terug in de ranking. Wauters weet op zijn beurt rondenlang Dylan Derdaele achter zich te houden. Hij kan zelfs een kloofje slaan op de regerende kampioen, maar bij het dubbelen van een bolide in de Villeneuve-chicane, verslikt hij zich op een vuile strook van de piste. Wauters moet door het gras, maar kan Derdaele achter zich houden, die zijn ganse stint de tanden zou stukbijten op de paarse Lamborghini. Door sterk pitwerk van Belgium Racing en een degelijke race van zowel Nicolas Saelens en Dylan Derdaele eindigt de Derdaele-Lamborghini echter alsnog op het algemene ereschavot, terwijl Cédric Wauters, Kenneth Linthout en Mario Martlé tevreden moeten zijn met P4 algemeen en P2 in de klasse, niettemin een puike prestatie.

Krafft Racing - Norma M20 FC
Krafft Racing - Norma M20 FC
Na een uur wedstrijd geeft wedstrijdleider Bert Longin het stuur door aan teamgenoot Christoff Corten, maar die duikt meteen onder de referentiechrono en dus wordt The Rocket bedacht met een drive through penalty. T2-teambaas Pieder Decurtins, die het stuur van de Norma #67 heeft overgenomen van Ian Gepts, krijgt zo de leiding in de schoot geworpen. Even later duikt Corten nogmaals onder de referentietijd en dus mogen de meest recente winnaars van de 24 Uur van Zolder een nieuwe Belcar-zege definitief op hun buik schrijven. Stienes Longin kan in zijn slotstint de tweede plaats echter vrijwaren en daardoor pakt de Norma zijn vierde (!) tweede plaats op vijf wedstrijden.

Podium Belcar Race 1 - DTM Circuit Zolder 2020
Podium Belcar Race 1 - DTM Circuit Zolder 2020
De algemene zege is echter voor de T2 Norma van Ian Geps en Pieder Decurtins, hun allereerste triomf in het Belcar Endurance Championship nadat het team de openingsmanche hier in Zolder had gemist wegens de gevolgen van de mondiale coronapandemie. Brent Verheyen reeg in de zusterwagen de snelle chrono's aan elkaar, maar een aanrijding boven op de Sacramentsheuvel deed de Norma in de pitlane belanden met een lekke band en een beschadigde stuurinrichting. Toen de jonge Limburger even later onder de normtijd dook, werd duidelijk dat een ereplaats in de klasse het hoogst haalbare zou zijn.

John De Wilde - SpeedLover - Porsche 911 GT3 Cup
John De Wilde - SpeedLover - Porsche 911 GT3 Cup
In Belcar 2 ging de zege naar John De Wilde die in zijn Speedlover Porsche 911 de wedstrijd solo afwerkte. Hij hield na 105 minuten racen net geen twintig tellen bonus over op de Redant Racing-Porsche van Yannick, Ayrton en Bert Redant. De Belgium Racing-bolides van Koen Wauters/Kris Wauters en Glenn Paenen/Jan Ooms volgden op minder dan één minuut van winnaar De Wilde.


Belgium Racing - Lamborghini Huracán Super Trofeo EVO
Belgium Racing - Lamborghini Huracán Super Trofeo EVO
In Belcar 3 was ze zoals gemeld de triomf voor puntenleiders Derdaele/Saelens, die uiteraard ook een goede zaak doen in de strijd voor een tweede opeenvolgende Belgische titel. De Hamofa Motorsport-wagens van de familie Verhoeven haalden allebei de finish, met de BMW i8 GTR voor de McLaren.Simtag Racing - BMW 325
Simtag Racing - BMW 325
Koen De Wit was in zijn BMW M4 GT4 de enige deelnemer in Belcar 4, terwijl Petry/Küpper in hun Küpper Racing BMW de QSR Audi van Bertels/Uylebroeck klopten met dertien seconden, terwijl de BMW M2 CS Racing van de familie Werckx de bronzen plak claimde. Belcar 6 was weinig verrassend een kluif voor Lammens/Puelings/Jerse, die de debuterende Andy Peelman met teamgenoot Thomas Crauwels op één ronde zetten.

Morgen, zondag, staat er opnieuw een race over 105 minuten op het programma, die wederom om 16u15 start en u live kan volgen via Autosport.be.

--- Uitslag Race 1 Belcar DTM Zolder (pdf) ---

Foto's: Georges De CosterDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op zaterdag 17 oktober 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zolder DTM.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons