van der Horst

Elfde zege voor Peterhansel - Belgische dagzege voor Jurgen Damen met Peter Versluis bij trucks

Eurol Veka MAN Rally Team - MAN TGS 480
Eurol Veka MAN Rally Team - MAN TGS 480
Peterhansel is meer dan ooit monsieur Dakar. Na vijf zeges bij de motoren in het begin van zijn carrière, pakte hij na vandaag in de X-Raid MINI ook nog eens zijn zesde zege bij de auto’s. Na het wegvallen van de Red Bull buggy’s van Sainz en Al-Attiyah was de strijd in deze Dakar bij de wagens ietwat onthoofd, maar de MINI’s van Monster Energy waren blijkbaar iets betrouwbaarder dan de buggy’s van hun concurrent Red Bull.
Peterhansel won deze zware race, maar het was niet de moeilijkste zege uit zijn loopbaan. De Fransman moeide zich vandaag niet in de debatten en reed een vrij anonieme slotetappe. X-Raid MINI sloot vandaag van haar kant niet enkel af met een algemene zege, ook de laatste etappe ging naar MINI met een overwinning van de Spanjaard Roma. Roma telde 13 seconden voorsprong op de BMW van de Argentijn Terranova en een halve minuut op de Toyota van diens landgenoot Alvarez.

Drie MINI’s dus binnen de top vier algemeen met de zege voor Peterhansel, gevolgd door de Toyota van De Villiers op 42 minuten en dan de MINI’s van de Rus Novitstiy en de Spanjaard Roma op respectievelijk 1u28m en 1u36m. De Argentijn Terranova sluit de top 5 af met een achterstand van 1u49m van de winnaar.

Dat de Nederlander Peter Versluis samen met onze landgenoot Jurgen Damen reeds goed onderweg waren in deze Dakar met enkele mooie ereplaatsen, hadden we reeds meermaals onderstreept. Het trio Versluis/Schuurmans/Damen was reeds enkele malen dicht bij een zege en zette vandaag de kroon op het werk met de overwinning van de slotetappe. Ze haalden voor De Rooy/Colsoul/Rodewald en de tweede truck Van Team De Rooy, het exemplaar van Miki Biasion. Loprais & Bruynkens werden vandaag vierde wat maakt dat we opnieuw drie Belgen binnen de top 3 hadden. Gerard de Rooy wou nog een aanval doen op een podiumplaats in de eindstand, maar strandde uiteindelijk op 3m20s van de laagste podiumtrede. Het volledige eindpodium was voor Kamaz en zijn voltallige Russische bemanning, Nikolaev, Mardeev & Karginov. Zowel Team de Rooy als Loprais in de Tatra had hen het leven zuur kunnen maken, maar beiden kregen hun deel van de pechkoek.

De voltallige Belgische bemanning van de MAN met Bezemer/Cnudde/Van Der Vaet eindigde 28ste op ruim 19 uur, net voor Verheyden/Limpt/Keysers. Maar hier wordt de Olympische gedachte hoog in het vaandel gehouden en een dikke proficiat aan deze doorwinterde amateurs.

Bij de motoren was het tijdsverlies van Faria een dag eerder in het voordeel van Despres, die nu met een voorsprong van iets meer dan 8 minuten op Lopez aan de slotetappe kon beginnen. De Portugees Faria redde de eer door deze etappe te winnen voor Barreda en Rodrigues. Deze had normaliter voor Lopez moeten zijn, maar deze kreeg 15 min straftijd aan zijn broek en werd 39ste op 14m31s. De Chilleen werd hierdoor opnieuw naar de derde plaats verwezen in de eindstand ten voordele van Faria. Uiteindelijk was de algemene winst voor de Fransman Despres met 10 min voorsprong op Faria en bijna 19 min op Lopez.
Bij de quads werd de ganse Dakar een eenzame zegetocht voor de Argentijn Patronelli die amper tegenstand kende.

Foto: Willy Weyens



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Dakar Rally Raid op zaterdag 19 januari 2013.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons