van der Horst

Alexey Lukyanuk wint Europese seizoensopener - Munster knap zevende

Grégoire Munster - Hyundai i20 R5
Grégoire Munster - Hyundai i20 R5
De Rus Alexey Lukyanuk heeft zondag de Rally di Roma Capitale, de eerste manche van het Europese rallykampioenschap, op zijn naam geschreven. Grégoire Munster besloot de rally knap op een zevende plaats na een sterke slotlus.
Alexey Lukyanuk - Citroën C3
Alexey Lukyanuk - Citroën C3
Alexey Lukyanuk (Citroën) legde de basis van zijn overwinning zaterdagmiddag met zes besttijden. Op zondag liet hij alle zeges over aan de Italianen Giandomenico Basso (VW) en de reeds uitgevallen Andrea Crugnola (Citroën). Ook in de slotlus verdeelden beide Italianen de snelste tijden. De Russische oud-Europees kampioen haalde het uiteindelijk met 16.1 seconden op Basso. De Rus controleerde volwassen, ondanks zijn nogal grillige imago. Basso kon zijn achterstand na zaterdagavond nog meer dan halveren, maar druk zetten op de Rus lukte niet meer. Oliver Solberg (VW) bevestigde al het goede dat hem wordt toegeschreven met een sterke derde stek op iets meer dan een minuut van Lukyanuk. De zoon van Petter Solberg toonde duidelijk zijn groeicurve, vooral op asfalt.

Craig Breen (Hyundai) besloot op een vierde stek op bijna twee minuten van de winnaar en hield dus Simone Tempestini (Skoda) af in de strijd om een dichte ereplaats. De Ier kende een moeilijke dag op de MRF banden, maar ook de Roemeen tekende niet de beste tijden op op zondag. De mannen achter hen kwamen zelfs nog een pak dichter. Efren Llarena besloot als zesde in zijn Citroën. De Europese juniorkampioen strandde in een dolle jacht op 18 tellen van de vierde stek van Breen. Nog sterker was de middagprestatie van Grégoire Munster die altijd moeite had met de openingsproef van de lus, maar daarna altijd besloot met een knaltijd. Zijn vierde tijd op de slotproef zegt genoeg. Munster eindigde op amper 5 seconden van de Spanjaard, en dus op een kleine halve minuut van Breen. De Belg verloor amper 20 seconden in de laatste zes proeven, na ruim een halve minuut verlies in de eerste lus van drie proeven. Dat geeft duidelijk aan hoe sterk de progressie van Bernard zijn zoon was. Hij herhaalde daarmee het scenario van de openingsdag toen hij ook op zaterdag het verlies in de tweede ronde halveerde in vergelijking met de openinglus.

Munster hield vakkundig ERC1 Juniorkampioen Filip Mares, thuisrijder Rudy Michelini en Fins talent Emil Lindholm achter zich. Zij vervolledigden de top tien.

In RC3 ging de Est Ken Torn met de zege lopen na een perfecte wedstrijd.

In het beste geval telt het ERC nog vijf manches, maar dan mag de coronapandemie geen stokken in de wielen steken.

Foto: FIA ERCSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA European Rally Championship op zondag 26 juli 2020.
  • VR Racing

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons