van der Horst

ERC: Chaotische openingsronde zet titelprotagonisten op achterstand

Nil Solans - Skoda Fabia
Nil Solans - Skoda Fabia
Het minste dat er kan gezegd worden van de openingsronde op de Canarische Eilanden, is dat die chaotisch verloopt. Grégoire Munster staat na een vroege lekken band voor een zware opdracht. Gelukkig hebben de andere hoofdrolspelers het ook niet onder de markt. Nil Solans staat voorlopig op kop.
De weersomstandigheden hebben duidelijk hun invloed op het verloop op de Spaanse eilanden. Veel rijders zoeken naar grip, zeker op plaatsen waar het water op de weg staat. Grégoire Munster (Hyundai) was het belangrijkste slachtoffer op de eerste proef met een lekke band en ook een pak tijdsverlies daarna. "Het is puur overleven", aldus de pupil van Hyundai.

84d16a85047e2b1b8c5ebe32491967fd0c659809.jpg
Nil Solans (Skoda) pakte de kop en klokte zelfs drie keer, op vier proeven, de snelste tijd. Hij heeft een voorgift van 9.7 seconden op landgenoot Ivan Ares (Hyundai). De eerste van de favorieten, Adrien Fourmaux (Ford) met Renaud Jamoul aan zijn zijde, staat derde op bijna een halve minuut en net voor Marijan Griebel (Skoda) die zich in zijn sas lijkt te voelen in deze omstandigheden. Ook andere toppers zoals Craig Breen (Hyundai) en Andreas Mikkelsen (Skoda) komen er niet aan te pas en hangen rond de vijftiende stek op ruim anderhalve minuut van de leider.

Naar de hoofdrolspelers voor de titel is het even scrollen en zoeken. Oliver Solberg (Skoda) heeft de beste papieren in handen in strijd om ERC1 Junior, maar heeft nog een lange weg te gaan richting Europese titel, want hij staat niet in de top tien. De zoon van Petter is voorlopig elfde op een minuut en een kwart. Munster haalt zelfs de top twintig niet en staat reeds op bijna vier minuten. Alexey Lukyanuk (Citroën) ligt voorlopig nog op titelkoers, maar is ook pas negende.

Er volgen nog vijf proeven deze middag. 

Foto: FIA ERCDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA European Rally Championship op vrijdag 27 november 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Islas Canarias.
  • Qvick Motors

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons