van der Horst

ERC: Gryazin koninklijk, Mikkelsen pakt tweede titel in week tijd

Andreas Mikkelsen - Skoda Fabia
Andreas Mikkelsen - Skoda Fabia
Nikolay Gryazin heeft op een triomfantelijke wijze de Rally van Hongarije gewonnen, de zevende manche van het Europese Rallykampioenschap. Andreas Mikkelsen behaalde de titel, zijn tweede titel in een week tijd, nadat hij vorige week kampioen werd in WRC2.
Nikolay Gryazin (Skoda) pakte vrijdagavond al de koppositie en vergrootte die flink zaterdagochtend. De Rus kreeg echter stevige concurrentie van de amper 22-jarige Erik Cais (Ford). De Tsjech was al een gesel voor Jan Kopecky en Andreas Mikkelsen in de Barum Rally, en toonde nogmaals zijn talent. Maar net zoals in Tsjechië werd hij niet beloond voor zijn werk. De Tsjecht pakte zaterdagmiddag de koppositie alvorens hij terugviel na een lekke band. Hij moest uiteindelijk vrede nemen met een achtste stek.

Na het wegvallen van Cais kreeg Gryazin een vrijgeleide en kon hij zondag gecontroleerd naar winst rijden. Hij hield aan de finish 37.2 seconden voorsprong op Mads Ostberg (Citroën) die zijn winstkansen zaterdag zag wegsmelten nadat hij rond ging en een minuutje vast zat in een gracht. De Noor ziet net als vorige week zijn landgenoot wegrijden met de titel. Andreas Mikkelsen (Skoda) had uiteindelijk aan een zevende stek genoeg om kampioen te worden. Deze titel is wel een beetje mooier, want vorige week werd Mikkelsen WRC2-kampioen in het Spaanse Catalunya, zonder maar één meter te rijden.

Mikolaj Marczyk (Skoda), één van de belagers van Mikkelsen, eindigde knap derde, maar hield daarbij zijn kansen op de titel niet gaaf. Andréas Hadik (Ford) werd vierde, nadat hij de laatste podiumstek verloor op de laatste stek. Efren Llarena (Skoda), nog een titelpretendent, eindigde vijfde en kwam dus ook tekort tegenover Mikkelsen in de strijd om de titel. Simone Campedelli (Skoda) eindigde zesde, dus voor Mikkelsen en Cais. Yoann Bonato (Citroën) werden negende, Miklos Csomos (Skoda), één van de revelaties dit weekend, besloot de top tien.

Sami Pajari, kersvers JWRC-kampioen, was de snelste in Rally4. De Belg Amaury Molle besloot in de top-25.

Foto: FIA ERCDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA European Rally Championship op zondag 24 oktober 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Hungary.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons