van der Horst

ERC: Heikkilä leidt na openingsdag in Hongarije

Mikko Heikkilä - Toyota Yaris Rally2
Mikko Heikkilä - Toyota Yaris Rally2
De Fin Mikko Heikkilä is leider na de openingsdag in de Rally van Hongarije. Dat is de openingsmanche van het ERC. Hij heeft een minimale bonus op de Let Martins Sesks.
Het Europees kampioenschap trekt zich nu pas op gang, maar de openingsmanche lost voorlopig alle verwachtingen in, met een schitterende openingsdag. De Tsjech Erik Cais (Skoda) opende te tabellen met een snelste tijd op de showproef vrijdagavond.

Hij kon niet lang genieten van die positie want het Franse godenkind Mathieu Franceschi (Skoda) nam de snelste tijd op de eerste proef zaterdagochtend, en sprong daarmee naar de leiding. Kort later ging hij echter over kop. Hij kon verder, maar verloor wel een minuut en moest zich terug naar boven knokken.

Daarna begonnen Mikko Heikkilä (Toyota) en Martins Sesks (Toyota) aan een spelletje haasje-over. De Fin trok aan het langste eind omdat Sesks op de slotproef lek reed, kort voor de finish. Het verschil bedraagt halfweg de rally amper 2.3 seconden. Simone Tempestini (Skoda) houdt de top twee in het vizier en volgt op amper 6.3 seconden van de leider. En ook de regerende kampioen Hayden Paddon (Hyundai) mag nog ambities koesteren. De Nieuw-Zeelander is vierde op twaalf tellen van de kop.

Mikolay Marczyk (Skoda) sluit de top vijf. Franceschi, misschien de snelste rijder van de dag, is opnieuw opgerukt naar stek zeven op 37 seconden van de leider.

Bij de Juniors leidt een naam die heel bekend in de oren zal klinken. Max McRae, neef van wijlen Colin McRae, is voorlopig leider.

Morgen, zondag, zijn er nog zes proeven.

Foto: FIA ERCDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA European Rally Championship op zaterdag 13 april 2024.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons