van der Horst

ERC: Italië boven in Roma Capitale

Giandomenico Basso - Skoda Fabia
Giandomenico Basso - Skoda Fabia
Giandomenico Basso heeft de Rally di Roma Capitale gewonnen. Dat is de derde manche van het ERC. Met Andrea Crugnola op plaats twee was het Italië boven in Italië.
  • St. Paul
Er stond geen maat op Gaindomenico Basso (Skoda) en Andrea Crugnola (Hyundai). De twee snelden er meteen vandoor en duldden geen tegenstand. Ze wisselden de snelste tijden onderling af. Halfweg was het Crugnola die aan de leiding ging. Op dat moment stond Alexey Lukyanuk (Citroën) nog derde en leek hij een goede zet te doen in het Europees kampioenschap. Maar de snelle Rus ging op de slotdag snel in de fout en moest opgeven.

De slotdag was een doorslagje van de openingsdag, behalve dat Crugnola vrij snel lek reed. Basso kon daardoor een stevige kloof slaan en stond zijn leidersplaats niet meer af. Hij had aan de finish een voorsprong van 35.8 seconden. Crugnola moest zelfs nog uitkijken voor zijn tweede plaats want Norbert Herczig kwam nog tot op vijf seconden van de Italiaan. De Hongaar mocht daardoor wel mee het podium op.

De WRC-vedettes Andreas Mikkelsen (Skoda) en Craig Breen (Hyundai) kwamen nooit in het stuk voor. De Noor kon het tempo nooit volgen en moest vrede nemen met de achtste plaats. Hij was twee tellen sneller dan Craig Breen die het wel moest doen op de MRF Tyres. Ook Grégoire Munster (Hyundai) kon moeilijk overtuigen. De Belg kon op de openingsdag geen enkele chrono in de top 20 neerzetten. Op de slotdag ging het wel een pak beter en kon hij nog oprukken naar een dertiende plaats. Een ietwat vertekend beeld, want de verschillen waren het hele weekend ontzettend klein en het sterk bezette startveld bleef goed aaneen hangen.

De volgende manche is de Barum Rally in het Tsjechische Zlin.

Foto: FIA ERC.Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA European Rally Championship op maandag 26 juli 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally di Roma Capitale.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons