van der Horst

ERC: Linnamäe wint voor thuispubliek

Georg Linnamäe - Toyota Yaris Rally2
Georg Linnamäe - Toyota Yaris Rally2
Georg Linnamäe heeft de Rally van Estland gewonnen. Dat is de vierde manche van het Europese kampioenschap. Het is de eerste Europese winst voor de 26-jarige Est. De wedstrijd werd opgeschrikt door een ongemeen harde crash van Ott Tänak, die als voorwagen reed.
De Rally van Estland leverde een heel boeiend kijkstuk op. Hayden Paddon (Hyundai), leider in het ERC, zette zich na een korte showproef op kop van het klassement, maar moest die plaats snel opnieuw afgeven aan Georg Linnamäe (Toyota). Paddon kwam meteen in de problemen na een te harde landing.

Robert Virves (Skoda) en Nikolay Gryazin (Citroën) nestelden zich meteen in het spoor van de thuisrijder. Op het einde van de openingsdag nam Virves, ook een Est, over van Linnamäe en mocht hij als leider naar de slotdag.

Virves leek zondag het ook te gaan halen, maar Linnamäe reed een fabelachtige tijd op de afsluitende Power Stage en sprong zo nog voorbij zijn landgenoot. Gryazin besloot als derde, voor Mads Ostberg (Citroën) en Paddon die een hele rally lang op achtervolgen was aangewezen. Linnamäe, bij ons gekend door zijn overwinning in de Rallye des Ardennes vorig jaar, en Virves zorgden dus voor een Estse dubbel in hun thuisland en lijken klaar voor de komende WRC-manches in Finland en Letland.

In de tussenstand neemt Paddon de leiding over van Mathieu Franceschi. De Fransman volgt op 10 punten van de Kiwi. De volgende wedstrijd volgt al binnen drie weken. Dan staat de Italiaanse manche op het programma, nabij Rome.

In de marge van de wedstrijd, werd de rally opgeschrikt door een zware crash van Ott Tänak (Hyundai) die hier kwam warmdraaien voor de volgende WRC-manches. Zijn Hyundai werd tot schroot herleid. Tänak en zijn co-rijder kwamen er met de schrik vanaf.

Foto: ERC Series

 Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA European Rally Championship op maandag 8 juli 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Estland.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons