van der Horst

ERC: Lukyanuk doet gouden zaak, Munster wint ERC1 Junior

Alexey Lukyanuk - Citroën C3
Alexey Lukyanuk - Citroën C3
De Rus Alexey Lukyanuk heeft in Portugal een gouden zaak gedaan door de Fafe Montelongo te winnen, na een fabelachtig slot. Dat is de derde manche van het ERC. Grégoire Munster bracht zijn Hyundai aan de finish in vierde stelling.
De rally begon al met het nodige drama op de shakedown, toen Oliver Solberg van de baan ging. Het team bracht na een dagje doorwerken de VW Polo terug op punt zodat de jonge Noor zijn tweede stek in het ERC voluit kon verdedigen.

Zaterdag snelde Lukyanuk (Citroën) er meteen vandoor op Portugees asfalt, maar Solberg volgde goed in de openingsfase, maar moest al snel zijn meerdere erkennen in de Rus. Solberg moest later de wagen op kant zetten met mechanische problemen. Craig Breen (Hyundai) leek eventjes de belangrijkste uitdager te worden, maar de Ier gooide zijn Hyundai tegen een muurtje en brak de achterophanging. Lukyanuk was gaan vliegen. Ivan Ares (Hyundai) en Yoann Bonato (Citroën), vorige week nog winnaar in het Franse Coeur de France, hielden vooral elkaar in de gaten en maakten er twee dagen lang een mooie strijd van.

Grégoire Munster - Hyundai i20 R5
Grégoire Munster - Hyundai i20 R5
Daarachter schoof Grégoire Munster (Hyundai) stelselmatig op. Niet enkel door de uitvallers, maar ook door enkele sterke tijden waaronder zelfs een besttijd en een reeks tijden in de top drie. De Belg verloor amper nog tijd op zondag en won met overmacht ERC1 Junior. Omdat Solberg een nulscore laat optekenen, komt Munster zelfs op amper 7 punten van de kop van de ERC1 Juniortussenstand. "Het was een moeilijk, maar goed weekend. Op het einde hebben we gecontroleerd om aan de finish te komen", aldus de jonge snaak. Hij deed het alvast een pak beter dan Guillaume de Mévius die zijn Citroën in het landschap parkeerde.

Het venijn van de rally zat in de staart. Lukyanuk leek het makkelijk te gaan halen maar verloor bijna een halve minuut op de voorlaatste proef waardoor alles te herdoen was op de laatste proef met drie rijders binnen de vijf seconden: Lukyanuk, Ares en Bonato. Bonato hield Ares af met amper één tiende van een seconde. Het was wachten op Lukyanuk die het maar net haalde van de Fransman en de Spanjaard. Hij hield uiteindelijk 4.6 seconden over. Zonder Solberg en Breen binnen de punten doet de Rus een goede zaak in het ERC, en lijkt hij goed op weg naar een nieuwe Europese titel.

Volgende afspraak is in Cyprus.

Foto: FIA ERC 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA European Rally Championship op zondag 4 oktober 2020.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons