van der Horst

ERC: Lukyanuk pakt de titel, Munster legt de duimen

Alexey Lukyanuk - Citroën C3
Alexey Lukyanuk - Citroën C3
Alexey Lukyanuk is Europees kampioen. De Rus had aan een zesde plaats in de Rally Islas Canarias genoeg om de titel te pakken. Grégoire Munster had geen schijn van kans in de strijd tegen Oliver Solberg in de strijd om ERC1 Junior. Winst ging naar Adrien Fourmaux en Belg Renaud Jamoul.
Los van de tijden in de slotproef, bleek die het normaalste verloop te kennen van het hele weekend. Anderhalve dag veranderde het klassment slag om slinger, vooral door de weersomstandigheden die de asfaltwegen vaak in een modderpoel veranderden.

Adrien Fourmaux/Renaud Jamoul - Ford Fiesta Rally2
Adrien Fourmaux/Renaud Jamoul - Ford Fiesta Rally2
In de laatste lus ondervond Adrien Fourmaux (Ford) geen tegenstand meer. De jonge Fransman toonde zich heer en meester en dulde geen concurrentie meer. Fourmaux pakt een schitterende eerste grote algemene zege en geeft M-Sport en de Franse federatie een mooie winst. De jonkie wil straks nog eens schitteren in Monza, maar deze zege is er alvast eentje om in te kaderen. Yoann Bonato (Citroën) maakte de Franse coup compleet. De alleswinner van het Franse kampioenschap bekroonde een goede wedstrijd als tweede op bijna een halve minuut van zijn landgenoot. Ivan Ares (Hyundai) behield zijn derde plaats na een sterke wedstrijd. 

Andere toppers zoals Andreas Mikkelsen (Skoda) en Craig Breen (Hyundai) geraakten ook respectievelijk niet verder dan de zesde en tiende plaats, wat duidelijk de moeilijkheid van de rally aangeeft.

Grégoire Munster/Louis Louka - Hyundai i20 R5
Grégoire Munster/Louis Louka - Hyundai i20 R5
Naar de titelstrijders dan. Alexey Lukyanuk (Citroën) kende niet zijn beste wedstrijd maar scoort op maturiteit en een pak ervaring een zevende plaats waardoor hij na een sterk seizoen de Europese titel nog eens mag opstrijken. De strijd om ERC1 Junior zat meteen in een definitieve plooi na het verlies van Grégoire Munster (Hyundai) vrijdagochtend. De Belg toonde zich op het einde wel een paar keer maar Oliver Solberg (Skoda) toonde zich de betere. Solberg besloot zelfs als vierde en kan terugkijken op een leerrijke ervaring. Munster klom nog in de top twintig. De Belg toonde wel progressie en mag niet malgezind terugkeren uit Spanje.

Met deze manche komt een einde aan het ERC dat zich goed heeft verweerd in een moeilijk jaar, met een knappe kalender en mooie, onvoorspelbare wedstrijden. Het ERC wint duidelijk aan belang, en het is nu al hopen dat het kampioenschap naar Spa komt volgend jaar.

Foto: FIA ERCDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA European Rally Championship op zaterdag 28 november 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Islas Canarias.
  • St. Paul

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons