van der Horst

ERC: Mikkelsen snelt naar winst, Munster pakt tweede zege in ERC1 Junior

Andreas Mikkelsen - Skoda Fabia R5
Andreas Mikkelsen - Skoda Fabia R5
Andreas Mikkelsen heeft op autoritaire wijze de Rally van Hongarije gewonnen. Dat is de vierde manche van het ERC. Grégoire Munster pakt als tweede al de zege in ERC1 Junior na opnieuw een uitstekende, volwassen, prestatie. De Belg wordt leider in ERC1 Junior en tweede algemeen.
Vooraan deed Andreas Mikkelsen (Skoda) wat moest. De Noor had anderhalve minuut voorsprong op zijn dichtste belager en reed gecontroleerd naar winst. "Zonder risico's. Maar we voelden ons comfortabel in de wagen. Ik kende deze Skoda uit het verleden, maar het is een tijdje geleden." aldus Mikkelsen die maar al te graag op het dak van Skoda klom na de finish.

Grégoire Munster - Hyundai i20 R5
Grégoire Munster - Hyundai i20 R5
Ook achter hem was er weinig strijd, want Grégoire Munster (Hyundai) had zich gisteren al ontdaan van de concurrentie en liet Mikkelsen zijn beloop. "Ik hoef niet meer bovenaan de tabellen te staan op de proeven, maar onze tijden verbeteren rally na rally", aldus Munster, die een nieuwe zege boekt in ERC1 Junior. De Belg ontdoet zich ook stilaan van de outsiders en mag stilaan bij de favorieten gerekend worden, in elke rally. "Heel goed weekend. Moeilijke omstandigheden en dus waren risico's niet nodig", besloot hij.

Oliver Solberg - Skoda Fabia R5
Oliver Solberg - Skoda Fabia R5
Daarachter was het wel spanning alom tussen een viertal rijders, en vooral met Oliver Solberg (Skoda) die op jacht ging naar een podiumstek. Norbert Herczig (VW) was het grootste slachtoffer met een lekke band, waarmee hij terug viel naar plaats zes en zijn podiumplaats zag verloren gaan. Niki Mayr-Melnhof (Ford) werd opgepeuzeld door Solberg en zakte naar plaats vijf. Maar de Spanjaard Efren Llarena (Citroën) gaf zich niet gewonnen en hield stand, op sublieme wijze. De Spanjaard was dan ook heel tevreden. Solberg was dan ook sportief genoeg om zijn "meerdere" te erkennen. Solberg dus op vier, de ERC3-kampioen van vorig jaar, op drie. Solberg kwam 4.5 seconden tekort.

In de achtergrond doet Alexey Lukyanuk toch nog een zaakje door dag 2 te winnen, en toch nog wat punten mee te graaien in de strijd om de titel, waar hij stilaan concurrentie krijgt van Oliver Solberg en "Greg". 

Ook PJM Cracco wist de wagen heelhuids thuis te brengen. De jonge Belg klokte nog enkele goede tijden op het randje van de top tien. "De twijfel verdween, dus het ging beter. We waren ook op de tweede proef van de dag goed weg, maar gingen we eens rond. Aan het einde van de los waren de banden zo goed als op. Maar alles kwam terug naar het einde toe", aldus zijn co-rijder Jasper Vermeulen.

Straks trekt het kampioenschap naar Gran Canaria en ... Spa. Als Covid-19 het toelaat tenminste.

Foto: ERC SeriesDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA European Rally Championship op zondag 8 november 2020.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons