van der Horst

ERC: Paddon terug op het toneel, met winst in Fafe

Hayden Paddon - Hyundai i20 Rally2
Hayden Paddon - Hyundai i20 Rally2
De Nieuw-Zeelander Hayden Paddon heeft de openingsmanche van het Europese kampioenschap gewonnen. Hij was in het Portugese Fafe sneller dan Mads Ostberg en Georg Linnamaë. Morele winnaar Mikko Heikkilä eindigde na een lekke band pas als achtste.
Het verhaal van de openingsmanche van het ERC laat zich niet in één blad schrijven. Dat kon ook niet met een deelnemersveld waarbij zowat vijftien rijders in aanmerking kwamen voor een top vijf.

Gelukkige scheidden er zich al snel enkele rijders af, nadat de openingsproef naar Ricardo Teodósio (Hyundai) ging. Meteen vooraan: Mads Ostberg (Citroën), Craig Breen (Hyundai), Hayden Paddon (Hyundai), Georg Linnamaë (Hyundai) en Mikko Heikkilä (Skoda). De Fin, een laatbloeier van 31 jaar, liet zich vorig jaar al enkele keren positief opmerken en mocht de openingsdag, getekend door slecht weer, afsluiten als leider.

Heikkilä controleerde op zondag, slotdag, op een volwassen maneir en had op de slotproef enkel nog Paddon te vrezen. De Fin had toen al Linnamaë en Ostberg, op schoeisel van MRF, losgereden. Van Breen was er vooraan toen al geen spoor meer na een lekke band. Tot op de slotproef: want toen reed de Fin één van zijn Michelins kapot, waardoor hij terugviel naar stek acht. Ontzettend zuur voor de Fin die op enkele kilometers van zijn grootste zege stond.

Paddon kreeg zo de zege 'in de schoot' in geworpen na een ijzingwekkende wedstrijd. Hij haalde het met 10.8 seconden voorsprong op Ostberg. Linnamäe eindigde op zowat een halve minuut. Mikolay Marczyk (Skoda), die vorig jaar nog de rally van Polen won, eindigde vierde. Meervoudig Frans kampioen Yoann Bonato (Citroën) eindigde in extremis nog in de top vijf, voor Breen en regerend kampioen Efrén Llarena (Skoda).

20-21 mei volgt de tweede manche, de rally van Polen.

Foto: Fia ERC
 Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA European Rally Championship op zondag 12 maart 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Serras de Fafe.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons