van der Horst

ERC Rally van de Azoren: Kubica in de problemen na vijf scratch op rij

Bruno Magalhaes - Peugeot 207 S2000
Bruno Magalhaes - Peugeot 207 S2000
De rally van de Azoren is de vierde wedstrijd binnen het European Rally Championship op een totaal van dertien waarvan de acht beste resultaten in rekening worden gebracht bij de eindafrekening. Aan de start zagen we opnieuw de ex F1 rijder Robert Kubica die reeds op de Canarische eilanden iedereen van het kastje naar de muur reed, maar na acht snelste chrono’s op rij er toch in slaagde om met een mooie voorsprong van de baan te knallen.
Concurrentie moest er komen van de Tsjechische Skodarijder Jan Kopecky die leider is in de ERC tussenstand en zijn voornaamste opponent, de Ier Craig Breen in zijn Peugeot 207.

Het waren dan ook deze drie die tijdens de openingsdag de voornaamste rol speelden, samen met de Portugese thuisrijders Ricardo Moura (Skoda Fabia S2000) en Bernardo Sousa (Ford Fiësta RRC).

Kubica was opnieuw de snelste starter en zette met de Citroën DS3 RRC een hattrick neer tijdens dag 1. Hij mocht dan ook gaan slapen met een voorsprong van 9,7 sec. op Kopecky, 10,5 sec. op Moura, 11,7 sec. op Breen en 13,6 sec. op Sousa die de voorlopige top 5 afsloot.

Op dag 2 kwamen de eerste twee van de acht te verrijden KP’s opnieuw op naam van de Pool die zijn voorsprong verder uitdiepte, maar toch kon hij Kopecky en Breen niet uit de wielen rijden. Op KP3 kreeg Kubica af te rekenen met een leeglopende band en moest 6,2 seconden inleveren op Kopecky die hierdoor terug kwam tot op 4,9 seconden. Breen kon van deze situatie niet genieten omdat ook hij lek reed en 17 seconden verloor. Hij bleef net derde voor lokale held Moura, maar verloor het contact met Kubica en Kopecky.

Ondertussen zijn de weersomstandigheden zeer slecht en de meest rijders zien geen hand voor de ogen door de zondvloed die de Azoren momenteel teistert met veel mist en laaghangende wolken. Ook de wegen zijn omgetoverd tot modderbaden wat het de rijders zeer moeilijk maakt.

De laatste KP van de eerste lus was een ware hel voor de piloten.
De Portugese thuisrijder Sousa won met 23 sec. voorsprong op landgenoot Magalhaes en 31 tellen op Breen die een goede zaak doet tegenover leider Kopecky. Deze verloor 37 eenheden door een fout in de radioverbinding met zijn copiloot. Erger was het gesteld met leider Kubica die naar eigen zeggen amper zag waar hij reed en geen vertrouwen had in de nota’s. Hij reed dan maar de KP uit op een traag tempo om de wagen heel aan de finish te zetten. Hij was 1min46sec. minder snel tegenover winnaar Sousa en is leider af. In de tussenstand verhuist hij naar een voorlopige zesde plaats en heeft een achterstand van 1min4sec. op de nieuwe leider Kopecky die respectievelijk 16,4, 19 en 19,4 seconden voorsprong telt op Breen, Moura en Magalhaes. Sousa sluit de top 5 af op een halve minuut van de leider.

Er resten de piloten vandaag nog een tweede lus van vier KP’s, waaronder deze verschrikkelijke Sete Cidades die vandaag voor scherprechter speelde.Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA European Rally Championship op vrijdag 26 april 2013.
  • Powercars

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons