van der Horst

ERC: Solberg impressionante leider, Munster zet door

Grégoire Munster - Hyundai i20 R5
Grégoire Munster - Hyundai i20 R5
Na de eerste dag in de Letse Rally Liepaja, de tweede wedstrijd in het ERC, leidt de piepjonge Oliver Solberg de debatten. Grégoire Munster doet opnieuw de monden openvallen met een knappe zevende stek.
De 19-jarige zoon van Petter Solberg, Oliver Solberg (VW), opende zaterdag met een snelste tijd. De Zweed pakte daarmee meteen ook de kop en zou die niet meer afstaan. Hij klokte twee op de vier keer de besttijd en nestelde zich op de andere proeven altijd vooraan waardoor hij de openingsdag als leider afsluit met een voorgift van tien seconden op de nochtans rotervaren Mads Ostberg (Citroën). Op de kampioenschapsleider, de Rus Alexey Lukyanuk (Citroën), heeft hij nu al een bonus van 16.2 seconden. Nikolay Gryazin (Hyundai) volgde goed maar verviel in oude gewoontes met een stevige crash.

Grégoire Munster (Hyundai) maakt opnieuw indruk. Enkel op de tweede proef van de dag verloor hij wat voeling met de allersnelsten maar de jonge Belg klokte op de slotproef van de dag een buitengewone zesde tijd op amper 8.8 seconden van Lukyanuk, en dat met een lekke band vooraan. Hij is momenteel zevende en troeft daarmee heel wat ervaren, en lokale, mannen af. Hij volgt op amper dik tien tellen van de Finse belofte Emil Lindholm (Skoda) en op 18 seconden van teamgenoot Craig Breen (Hyundai) die opnieuw, tegen de verwachtingen in, moeilijk kan volgen met de Europese top. Munster houdt onder meer Raul Jeets, merkgenoot Devine Callum en juniorkampioen Efren Llarena ver achter zich. 

Op zondag kan hij nog meer progressie tonen met, op een proef na, twee gelijkaardige lussen. De prestatie is zowaar nog indrukwekkender dan in Italië waar hij een vertrouwde ondergrond vond. In Letland maakt hij zijn R5-debuut op gravel. Met de huidige stand zou hij ook een knappe zaak doen in het ERC-kampioenschap en het ERC-Juniorkampioenschap.

Zondag zijn er nog zes zware proeven. De winnaar is in de vooravond gekend.

Foto: Grégoire Munster - FacebookDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA European Rally Championship op zaterdag 15 augustus 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Liepaja.
  • Powercars

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons