van der Horst

ERC start komend weekend met Jänner Rallye in Oostenrijk

De eerste rally van het European Rally Championship (ERC) dat de Intercontinental Rally Challenge (IRC) heeft opgeslorpt, gaat vrijdag met de Internationale Jänner Rallye van start in Oostenrijk.
  • De Swert Opticiens
Het kampioenschap telt 13 proeven waarvan er 8 in rekening worden gebracht voor de eindafrekening. Ook de GEKO Ypres Rally is zoals steeds in het ERC opgenomen. Die valt halfweg het kampioenschap en het is uiteraard momenteel uitkijken welke teams de Belgische manche aan hun kalender zullen toevoegen of  gebruiken als een van de schrapresultaten. Een ding is zeker; de schrapresultaten worden netjes verdeeld over de twee periodes binnen het kampioenschap. Ieper (7de) wordt dus de laatste van de eerste periode waarin de teams reeds drie resultaten mogen/moeten laten vallen. Hierdoor valt Ieper perfect binnen het kampioenschap indien bepaalde rijders nog hun scores moeten verbeteren. Specialisten op gravel zullen zodoende ook moeten aantreden op tarmac en omgekeerd.

Het eerste treffen in Oostenrijk is op verhard, maar uiteraard komt er ook ijs en sneeuw aan te pas.

De Tsjechische Skodarijder Jan Kopecky, winnaar van de laatste editie van de Jänner Rallye, vertrekt met het startnummer 1 en zal zich als een vis in het water voelen in dergelijke omstandigheden. De Fransman Bouffier krijgt startnummer 2 opgekleefd en zal met zijn Peugeot 207 S2000 een belangrijke opponent worden in de titelstrijd.

François Delecour - ERC 2013 - Kronos
François Delecour - ERC 2013 - Kronos
Onze aandacht gaat vooral uit naar het Belgische Kronos die een Peugeot 207 S2000 inzet voor de Franse veteraan François Delecour. Monsieur ‘freine tard’ zal in Oostenrijk een belangrijk woordje meespreken. Hij werd ooit nipt vice wereldkampioen na Juha Kankkunen en won de Rally van Monte Carlo. Ervaring zat dus. Ook Kronos heeft reeds een en ander bewezen met titels in ERC, IRC en WRC met Thiry, Vouilloz en Loeb.


Ook ex F1 rijder Robert Kubica wordt genoemd binnen de ERC voor een volledig seizoen, maar staat niet op de inschrijvingslijst van deze openingsrally van het seizoen. De Pool zal pas vanaf de tweede wedstrijd in actie treden en dat verhoogt de kans dat we hem mogen verwelkomen deze zomer in Ieper.

Kalender ERC 2013

1  Internationale Jänner Rallye / Tarmac, snow 3—5 January
2  Rally Liepāja-Ventspils / Gravel, snow 1—3 February
3  Rally Islas Canarias El Corte Inglés / Tarmac 21—23 March
4  SATA Rallye Açores / Gravel 25—27 April
5  Tour de Corse / Tarmac 16—18 May
6  Croatia Rally / Tarmac 6—8 June
7  GEKO Ypres Rally / Tarmac 27—29 June
8  Rally San Marino / Gravel 11—13 July
9  Sibiu Rally Romania / Gravel 25—27 July
10  Barum Czech Rally Zlín / Tarmac 30 August—1 September
11  Rally Poland / Gravel 27—29 September
12  Rallye Sanremo / Tarmac 10—12 October
13  International Rallye du Valais / Tarmac 7—9 November

In onze autosport kalender kan u steeds de meest recente versie van de European Rally Championship kalender voor 2013 aantreffen.

Foto: Kronos



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA European Rally Championship op woensdag 2 januari 2013.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons