van der Horst

Etappe 5: Topdag MINI met winst voor Roma - Peterhansel vergroot voorsprong

Dakar 2013 - Pain
Dakar 2013 - Pain
De vijfde etappe is de eerste die niet gewonnen werd door een Red Bull Buggy, tenzij we rekening houden met de verloren tijd aan het inmiddels beruchte way point waar de Spanjaard Sainz tijd verloor, nadien de verloren tijd terug pakte om deze nadien opnieuw te moeten afgeven. Dan kunnen we spreken dat na Peterhansel nu ook Roma een zege veroverde voor MINI.
Roma pakte dus zijn eerste zege tijdens deze Dakar en laten we aannemen de tweede voor MINI. En door het feit dat zijn ploegmaat Peterhansel tweede werd en Al-Attiyah vandaag 6 minuten verloor, was het feest in het MINI-kamp compleet. Gordon heeft geen zware gevolgen overgehouden aan zijn buiteling van gisteren en werd mooi derde met zijn Hummer, voor de Toyota van De Villiers en de Buggy van een herboren Carlos Sainz.

Dakar 2013 - Peterhansel MINI
Dakar 2013 - Peterhansel MINI
In de tussenstand is er dus nog steeds een mooi duel aan de gang tussen de MINI van Peterhansel en de Buggy van Al-Attiyah, al is het verschil wat groter geworden. Met De Villiers (Toyota) en de MINI’s van Novistkiy en Roma zien we een mooie strijd voor de derde plaats met een verschil van amper vier minuten tussen de posities 3 en 5. Chicherit staat met de SMG zesde en is de laatste die nog binnen het uur toeft van leider Peterhansel.

Bij de motoren ging de dagwinst naar de Franse Yamaha-rijder Casteu met een nipte voorsprong op land- en merkgenoot Pain die leider blijft met een voorsprong van amper 1m15s op dagwinnaar Casteu. Despres klokte de 5de chrono en verloor 4 minuten na een buiteling. Hij blijft op de derde plaats, maar staat nu op een dikke 6 minuten. De verschillen zijn merkelijk groter geworden dan gisteren toen de top 10 nog binnen nog heel dicht bij elkaar stonden.

De Spanjaard Barreda, gisteren nog winnaar en 4de in de tussenstand, verloor een pak tijd met pech en moest maar liefst 3 uren toegeven. Hij verhuist naar de kelder van het klassement. Ook zijn landgenoot Viladoms verloor wat kostbare tijd, maar blijft vijfde op 13m36s van de leider. Hij moet nu de Portugees Faria voor zich dulden op P4, maar het verschil bedraagt maar 2 seconden. Lopez volgt in zesde stelling en ook hij heeft amper 3 seconden achterstand op Viladoms. Ook de snelle Noor Ullevalseter verloor vandaag opnieuw 22 minuten en staat nu op een uitzichtloze 21ste plaats op 36 minuten van de leider. Een plaats beter dan Verhoeven die bijna 51 minuten achterstand telt.

De trucks zijn op het moment van dit schrijven nog steeds onderweg.

Update

Ondertussen is er ook een (voorlopige) uitslag gekend bij de vrachtwagens waar Hans Stacey met de zege aan de haal ging.

Foto's: Dakar



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Dakar Rally Raid op woensdag 9 januari 2013.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons