van der Horst

Etappe 6: Al-Attiyah in de aanval - Stacey crasht

Al-Attiyah & Sainz
Al-Attiyah & Sainz
Bij de wagens was vandaag niemand opgewassen tegen een ontketende Al-Attiyah die nu bij Red Bull de hoop in bange dagen is. Zijn ploegmaat Sainz kende opnieuw technische problemen en het is momenteel nog niet duidelijk of de Spanjaard deze rit zal kunnen uitrijden.
Op het moment van dit schrijven waren vele teams, waaronder Sainz nog niet binnen. Een andere topper die vandaag veel tijd verloor was de winnaar van gisteren, Roma die zich vast reed en meer dan een uur aan zijn broek kreeg. Ook De Villiers klopte 17 minuten later af dan de winnaar. Chicherit van zijn kant verloor bijna een half uur. Gordon (Hummer) en Terranova (BMW) reden een goede rit met een respectievelijke 3de en 4de chrono. Maar voor de Amerikaan is dit niet meer dan een pleister op een houten been door het tijdverlies die hij eerder in deze Dakar reeds opliep.

Het lijkt er momenteel sterk op dat we afstevenen op een sprint tussen Peterhansel, vandaag tweede op 8m36s, en de Qatari Al-Attiyah die dankzij zijn sterke prestaties van afgelopen dagen is genaderd tot op 1m18s van de leidende X-Raid MINI van Peterhansel. Al is het uiteraard nog te vroeg om conclusies te trekken. De weg is nog lang en ook de twee voornoemde toppers kunnen nog pech krijgen of verloren rijden. Maar hun voorsprong is wel reeds indrukwekkend met 42 minuten op de Toyota van De Villiers, 44 minuten op de MINI van de Rus Novistkiy en maar liefst 1u16m op Chicherit die met zijn SMG op een voorlopige vijfde plaats staat. Roma volgt reeds op anderhalf uur.

Gerard de Rooy - Iveco
Gerard de Rooy - Iveco
Gerard de Rooy won vandaag opnieuw bij de trucks en de verschillen waren relatief klein. De Kamaz van de Rus Karginov werd tweede op 34 seconden, terwijl een ronduit schitterende Peter Versluis met onze landgenoot Jurgen Damen als co als derde over de finish bolde op 35 seconden. De Tatra van Loprais met Bruynkens werd vierde op 1m45s. De Belgische co’s Colsoul, Damen en Bruynkens deden het dus opnieuw schitterend vandaag.

Maar niet al het nieuws dat uit het kamp van Iveco Team De Rooy vertrok vandaag bleek achteraf positief. De winnaar van gisteren, Hans Stacey, ging vandaag in zijn truck namelijk meerdere keren over de kop bij de afdaling van een duin. De schade aan de Iveco Powerstar is dusdanig groot dat het team niet verder kan en dus de Dakar zal moeten verlaten. Gelukkig zonder erg voor de bemanning.

De tweede in de tussenstand, de Rus Nikolaev werd pas achtste en verloor vandaag ruim 13 minuten. Hierdoor krijgt leider de Rooy wat meer ademruimte en ziet zijn voorsprong vergroten tot 18m40s op de Rus. Ook diens teamgenoot Mardeev, gisteren nog in tweede positie op iets meer dan 5 minuten op de Rooy, verloor ruim 28 minuten en verliest zijn tweede plaats aan zijn landgenoot Nikolaev.

De Chileen Lopez was vandaag de snelste bij de motoren voor de Porugees Faria en de Fransman Despres. Leider Pain verloor 7m33s. en blijft nog nipt aan de leiding met 2m22s op Despres en 4m48s op Casteu. Drie Fransen dus binnen de top 3 in de tussenstand.

Foto's: Dakar.com & Willy Weyens



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Dakar Rally Raid op donderdag 10 januari 2013.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons