van der Horst

European Motor Show Brussels 2018: De racewagens

Renault Formule 1
Renault Formule 1
Bij de vorige editie van het “grote” salon, twee jaar geleden was het net of de grote merken liever niet geassocieerd werden met de autosport, het overheersende thema was toen “groene” energie. Als er al een raceserie onder de aandacht gebracht werd, was het de formule E (Renault, DS, e.Prix Brussel). Dit jaar mag racen precies weer terug en vele merken pronken dan ook met hun racewagens, zo heeft bij Renault de formule E nu plaats gemaakt voor een heuse formule 1.
Mercedes formule 1
Mercedes formule 1
Renault is niet de enige constructeur die dit jaar een Formule 1-bolide heeft meegebracht, ook Mercedes, dat in 2017 wederom de wereldtitel behaalde, heeft op de stand een F1-wagen staan. Weinig aandacht is er ditmaal voor het WEC (World Endurance Championship) waar hybridewagens nochtans de koninginnenklasse vormen. Toyota houdt het bij een simulator die vooraan uitloopt in de neuspartij van een LMP1, bij Porsche verkoos men om het ditmaal te houden bij een Porsche 911 RSR GTE (echte wagen, geen lege kas) en werd er naar de Le Mans-zege enkel gerefereerd via een film.

Honda Civic TCR & NSX GT3
Honda Civic TCR & NSX GT3
Bij RTBF radio organiseert men een wedstrijd in het kader van de 24 Hours of Spa waarbij de luisteraars een VIP arrangement voor de etmaalrace kunnen winnen. Deze actie wordt kracht bijgezet met het showen van een Audi R8 LMS GT3 van het Belgische Team WRT. Ook bij Honda is er extra aandacht voor de GT3 klasse. Geen F1 met Honda-motor ditmaal, maar de nieuwe Honda NSX GT3 die dit seizoen zijn debuut op Europese bodem zal maken. Honda maakt van de gelegenheid gebruik om ook de nieuwe versie van de Honda Civic TCR in de schijnwerpers te plaatsen.

Lamborghini Huracán Super Trofeo
Lamborghini Huracán Super Trofeo
In het prestigepaleis houdt Lamborghini het enkel bij een Supertrofeo versie van de Huracan. Het betreft hier de wagen van Forest Racing waarmee onze landgenoten Jan Van Uytsel en Raf Vleugels enkele manches van de Lamborghini Super Trofeo betwistten, onder meer in het voorprogramma van de 24 Hours of Spa. Ook in het prestigepaleis bevindt zich de splinternieuwe BMW M4 GT4 waarmee het Boutsen Ginion team gaat uitkomen in de GT4 European Series. Over de Gilette Pikes Peak die in het midden van het prestigepaleis plaats gevonden heeft, hadden we het eerder al uitgebreid.

Toyota Yaris WRC
Toyota Yaris WRC
Twee van de vier constructeurs die officieel uitkomen in het WRC (World Rally Championship) dit jaar stellen hun rallywapen aan het publiek voor. Toyota heeft een replica van de Yaris WRC mee en bij Hyundai pronkt men met de wagen van vicekampioen Thierry Neuville. Skoda houdt het bij een exemplaar van de Fabia R5, een wagen die men talrijk tegenkomt op de Europese en Belgische rallywegen. Uit ons land komt de Citroen DS3 R5 van D-MAX waarmee Cédric Cherain het Belgische kampioenschap betwistte. Die wagen kan u vinden in de inkomhal op de stand van Sudinfo.

Ssangyong Zelos SRX Cup
Ssangyong Zelos SRX Cup
Met op zijn stand een exemplaar van de Zelos Actyon Sports SRX vestigt SsangYong er de aandacht op dat het dit jaar voor de tweede maal de SsangYong Rallycross Cup organiseert. Een democratische formule waar raceplezier op de eerste plaats komt en dat in optimale veiligheidsomstandigheden. De Cup wordt verreden op verscheidene Belgische RX omlopen en bij iedere meeting delen drie piloten het stuur van een bolide, gekende autoracers en amateurs zijn beiden welkom.

Meer foto's van de tentoongestelde racewagens vindt u hier.

Foto's: Marnik Mouchaers & Niels VaeckDit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Autosalon op zondag 14 januari 2018.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons