van der Horst

Extreme E gaat van start in 2021

Extreme E
Extreme E
Wie al jaren een fan is van de Formule E, kent ongetwijfeld de naam van de man die alles in gang gezet heeft. Alejandro Agag startte vijf jaar geleden met een droom om een elektrisch éénzitterskampioenschap te creëren. Op die vijf jaar heeft hij het voor elkaar gekregen om 13 constructeurs in het kampioenschap te krijgen en organiseert men races op alle continenten. Maar nu is het tijd voor iets anders en daar is Agag ook al even mee bezig. Samen met Gil de Ferran, sportief directeur van McLaren F1, lanceerde hij gisteren een nieuw kampioenschap dat doorgaat in 2021: Extreme E.
St. Helena
St. Helena
Het kampioenschap ligt al lang op tafel bij Alejandro Agag en gisteren werd eindelijk Extreme E officieel voorgesteld op het schip St. Helena, dat aan de kade ligt op de Thames in Londen. Het kampioenschap zal uitsluitend gericht zijn op volledig elektrische SUV's en zij zullen racen op de meest iconische plaatsen van de wereld waar het klimaat een belangrijke omgevingsfactor is. Dit doen ze onder meer om meer aandacht te schenken aan de wereldwijde milieuproblematiek. Daarvoor werden er vijf plaatsen gekozen waar men vanaf januari 2021 tegen elkaar zal strijden: in de Arctische regionen, de Himalaya, de Sahara, het Amazone-woud en op eilanden gelegen in de Indische Oceaan. Ook de St. Helena zal mee dienst uitmaken van dit hele gebeuren en zal dienen als drijvende paddock voor het kampioenschap.

In het kampioenschap zullen twaalf teams het tegen elkaar opnemen in een knock-out fase. Het parcours zelf zal zo rond de 6 à 10 km zijn in gebieden waar het klimaat het zwaarst onder druk staat. De wagens zelf zullen allemaal geprepareerd worden door Spark Technologies en McLaren Applied Technologies, die ook al meewerkten aan de Formule E vanaf het prille begin. Qua aandrijving zal elke wagen uitgerust worden door twee Gen2 motoren (uit de Formule E) die tesamen een vermogen van 400 Kw hebben. Eind dit jaar zullen de teams alle gegevens ontvangen om dan begin 2020 al hun eerste testen te kunnen uitvoeren.

Alejandro Agag en Jean-Éric Vergne
Alejandro Agag en Jean-Éric Vergne
Wie geïnteresseerd is om als fan dit kampioenschap te volgen, zal wel even geduld moeten uitoefenen. Het kampioenschap zal namelijk niet live uitgezonden worden. Meer nog, de piloten zullen voor aanvang van elke meeting een akkoord moeten ondertekenen met zwijgplicht over wie er gewonnen heeft. Dit komt omdat de organisatie het verloop zal gieten in een tiendelige documentaire, gemaakt door filmmaker en artistiek directeur van het kampioenschap Fisher Stevens. Die documentaire zal pas uitkomen eind 2021. Ondanks de mysterieuze sfeer zijn toch al piloten en zelfs constructeurs gecharmeerd geraakt door het project. Zo liet huidig Formule E-kampioen Jean-Éric Vergne verstaan dat hij interesse heeft om deel te nemen in dit speciale kampioenschap. Afwachten of het eenzelfde vlucht neemt als de Formule E...

Foto's: Extreme E - Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Rally Internationaal op vrijdag 1 februari 2019.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons